”Läser inte Kalle Anka heller”

Richt slår tillbaka mot anklagelserna

Tidigare landslagschefen Lasse Richt.
Tidigare landslagschefen Lasse Richt.

Zlatan Ibrahimovic pekas ut som en mobbare i landslaget.

Ett beteende som skulle ha stöttats av dåvarande landslagschefen Lasse Richt.

Men det slår Richt nu tillbaka mot.

– Jag har en annan uppfattning, säger han till Sportbladet.

Olof Lundh beskriver i sin nya bok ”Landslaget enligt Lundh” hur Zlatan Ibrahimovic styrde och ställde i landslaget med hårda metoder under framför allt Erik Hamréns tid som förbundskapten.

En mångårig landslagsledare går i Sportbladet ännu längre och anklagar Ibrahimovic för att ha varit en vuxenmobbare i landslaget som kanske borde ha polisanmälts för sina trakasserier.

I både Lundhs bok och Sportbladets artikel får dåvarande landslagschefen Lasse Richt, som slutade efter VM 2018, tuff kritik för att ha gått i Ibrahimovics ledband och Sportbladets källa uppger till och med att Zlatans beteende skulle ha stöttats av Richt.

”Han slirar och skarvar och överdriver”

När Sportbladet når honom vill han först framföra en sak om Lundhs bok.

– Jag har inte läst den men jag läser å andra sidan inte Kalle Anka heller. Så jag tror inte att jag läser den här boken. Och som allt han (Lundh) skriver så slirar och skarvar han – och överdriver. Men det är väl för att han vill ha klick och tjäna pengar.

I så fall tycker du väl samma om mig, då jag har pratat med en person i landslagets ledarstab under den här tiden som kommer med samma anklagelser.

– Så det som Lewicki och Elm (som dementerat/tonat ner uppgifterna i Lundhs bok) säger gäller inte längre alltså?

Jo.

– Precis!

Men precis som hos Lundh så kräver den här källan anonymitet, vilket förstås är en svaghet i argumentationen.

– Ja, väldigt svag, säger Richt.

Tycker inte att Zlatan gick för långt

Den här personen menar att du stöttade det här beteendet av Zlatan?

– Äh! Det som händer i ett omklädningsrum stannar i ett omklädningsrum. Och de som inte levt i ett omklädningsrum, vilket ni förmodligen inte gjort på samma sätt som jag har gjort, så kan det vara adrenalin ibland och det kommer ut från inte bara en utan massor av olika personer. Det där förstår inte folk som kommer utifrån. Men det jag kommer aldrig kommentera vad som händer eller sägs i ett omklädningsrum. Det stannar hos dem som är där.

Då Richt inte läst Sportbladets artikel läser vi upp den för honom.

Du pekas ut som att du stöttade det här?

– Det får stå för honom. Jag har en helt annan uppfattning.

Du upplevde inte att Zlatan gick för långt? Och nu tänker jag inte på enskilda utskällningar i ett omklädningsrum.

– Nej, det tycker jag inte.

Enligt Sportbladets uppgiftslämnare ska Richt ha lämnat omklädningsrummet med orden ”fy fan, det här tänker jag inte vara med om” när Zlatan mycket kraftigt skällde ut Lewicki efter EM-premiären 2016.

Vad säger du om det?

– Jag säger att det stämmer inte. Jag går alltid in och ut ur ett omklädningsrum efter en match eftersom jag har en massa olika uppgifter då. Så nej, det här har jag inte gjort.

”Får gå ur sin garderob”

Finns det, som vår källa säger, en hierarki på förbundet som gör att man inte vågar berätta?

– Det hoppas jag inte. Men det kan ju inte jag svara på. Jag har inte upplevt det. Det får stå för den som säger det. Den personen får gå ur sin garderob och tala om det. Då blir det en annan trovärdighet. Då kan man prata med personen och inte via medierna.

– Den här personen talar om sånt här anonymt och är fullt medveten om att det blir en stor grej. Det tycker jag inte om.

Det är ett par år sen du slutade och blev pensionär – hur känns det att få det här kastat på sig?

– Inget särskilt, måste jag säga. Klart man påverkas. Jag lever ganska anonymt i dag och vill ha det så. Jag försökte vara anonym också när jag jobbade.

Varför tror du att det bara är anonyma källor som säger sådana här saker?

– Jag vet inte varför de vill vara anonyma. Det får du fråga dem om. Du säger att det är en hierarkisk ordning som gör att de inte törs. Men jag tycker inte att vi har det klimatet. Jag var ändå ansvarig i 20 år. Det vore ju konstigt om jag hade upplevt det. Då hade man inte varit kvar i 20 år.

Du känner inte igen det den här personen säger?

– Nej, jag känner inte igen det den här personen säger.

Både Kim Källström och Albin Ekdal har i sina sommarprat i P1 varit inne på Zlatans makt i landslaget.

Hade Zlatan för stor makt i landslaget?

– Nej, det tycker jag inte. Han var ju lagkapten och då har man en större plattform att stå på. Det var likadant när Henke, Olof, Fredrik eller Patrik var lagkapten. De får en position som gör att de är lite talesmän. 

Har du någon kontakt med Zlatan i dag?

– Lite grann. Inte särskilt mycket, säger Richt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.