Polisen om fansens samling: ”Tagna på sängen”

Polisen räknade till att 90 supportrar välkomnade Marek Hamsik på Landvetter.

Bilderna på folksamlingen som trotsade coronarestriktionerna har väckt reaktioner.

– Vi blev tagna på sängen, det är anmärkningsvärt att samlas på det här sättet, säger Fredrik Svedemyr som är presstalesperson hos polisen på Region Väst.

Från Slovakien via Wien och Frankfurt landade Marek Hamsik vid 22.30-tiden på Landvetter flygplats utanför Göteborg.

Några minuter efter klockan 23.00 klev den 33-årige slovakiske landslagsmittfältaren och -kaptenen ut i ankomsthallen.

Den världskände fotbollsstjärnan omringades av supportrar som kramades och tog bilder. Endast några enstaka av dem bar munskydd.

Marek Hamsik är i Göteborg för läkarundersökas, skriva kontrakt och presenteras officiellt av IFK Göteborg.

– Situationen var inget som vi kände till på förhand och hade haft någon dialog kring, polis på plats fick agera efter bästa förmåga. Det är ingen god idé att samlas så många på en liten yta, säger Fredrik Svedemyr.

Två poliser på plats

Ingen person har blivit rapporterad efter händelsen i nuläget, för några eventuella påföljder för enskilda.

– Det fanns ett löpande samtal mellan polis och supportrar på plats. De uppmanades hålla avstånd avstånd och allt gick lugnt till. Det var när den aktuella fotbollsspelaren kom ut som det inte gick att hålla tillbaka folk längre, han ville träffa och hälsa på dem också. Det ebbade ut snabbt och supportrarna lämnade under kontrollerade former, säger Fredrik Svedemyr.

Mikael Holmgren, som är biträdande chef vid gränspolisen Region Väst, meddelar att det endast var en tvåmannapatrull tillsammans med tjänstgörande väktare på plats.

– Om vi hade vetat om situationen på förhand så kanske vi hade bemannat på annat sätt. Det blev en information och diskussion tillsammans med fotbollssupportrarna om att hålla luckor på två meter, på det stora hela blev det en lösning och glada miner, säger Mikael Holmgren.

Samtidigt har Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll pågående diskussioner med myndigheterna om att på ansvarsfullt sätt kunna börja släppa in publik i större utsträckning igen.


Sportbladets experter om Hamsik: ”Då blir det en total jackpott, Blåvitt!”

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.