Tränarens son bakom Varbergs skräll

VARBERG. Pappa Joakim Persson gav honom chansen från start för första gången.

Då svarade Oliver Alfonsi, 18, genom att göra sitt första allsvenska mål efter fem minuter.

– Det blir en jobbig kväll. Vi lär få se målet 55 gånger, sen får han gå och lägga sig, säger Varbergstränaren. 

Han flyttades upp i Varbergs a-lag i november i fjol. Lite sådär i skymundan, som lärlingar brukar flyttas upp. 

– Han behöver lägga på sig lite fart och muskler, men också tuffa till sig, därför måste man upp i a-lagsnivå så fort man är någorlunda redo. Sedan får vi se hur det utvecklar sig under kommande säsong framför allt, sa Joakim Persson till klubbens hemsida, utan att prata nämnvärt om att Oliver Alfonsi var hans son.

Vintern handlade om att rehabilitera en ond höft, men de senaste tre månaderna har Alfonsi kört för fullt med a-laget. Född 2003, när pappa spelade för tyska Hansa Rostock. 

– Ja, jag tror inte att jag var född när han var i Blåvitt…?

De sista vårmatcherna följde han från bänken och läktaren. Men när serien startade igen efter EM-uppehållet fick han direkt göra allsvensk debut. 15 minuters inhopp mot Kalmar FF. Mot AIK veckan därpå blev det sju minuter, och i länsderbyt mot Halmstad en minut. Och så mot IFK Göteborg, debut från start.

– Det kom som en chock att jag skulle starta. Även om jag har förstått det, det har gått bättre och bättre de senaste veckorna. 

Pappa Joakim Persson höll masken under frukosten och sa inget. Först när Alfonsi kom till arenan och såg matchtröjan ligga på sin plats så förstod han att han var i startelvan. Mot ett IFK Göteborg, med EM-spelarna Marcus Berg och Gustav Svensson, och storstjärnor som Oscar Wendt, Kolbeinn Sigthorsson  och Tobias Sana. 

– Det är stort. Jag gick från att spela U19-fotboll till att möta spelare som varit med i landslaget. Men det gäller att inte ha för mycket respekt för dem utan bara gå ut och köra.

Det gjorde han bra. Redan efter fem minuter snappade han upp en alldeles för löst slagen bakåtpassning från IFK Göteborgs mittback Calle Johansson. Fri med Giannis Anestis chippade han in ledningsmålet, sitt första i allsvenskan. 

– Jag ser att han ska spela hem den till målvakten. Jag tänkte egentligen bara gå hårt i press på målvakten så att han får det jobbigt, men så var passningen för kort, och då var det bara att ta tillfället i akt.

På sidlinjen jublade pappa Persson, men på frågan om hur han kände drar han en lång utläggning om Varbergs spel, oförmåga att få till omställningarna och att de har ett gäng utvecklingsbara spelare, ”men inga dyrgripar, så vi får jobba vidare så får vi se hur långt det räcker”.

Och att det var just Oliver som gjorde målet…?

– Ja… det kan bli en jobbig kväll. Vi lär få se målet 55 gånger, sen får han gå och lägga sig.

Farsan är rädd att det kan bli en lång och jobbig kväll för honom, Oliver…?

– Haha, nä. Men några gånger får vi nog se på det. Men man ska inte snacka för mycket. 

Hur är det att ha pappa som tränare?

– Speciellt så klart, men för mig har det gått bra. Jag vet att jag har honom som farsa hemma, men på träningen så är han verkligen bara tränare. Vi kan skilja på det. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.