Damlandslaget i fotboll

Rolfö om bilden med Janogy: ”En jättefin stund”

Av: 

Makoto Asahara

Anna Rydén

FOTBOLL

TOKYO. Eufori och glädjetårar över en säkrad finalplats.

Mitt i det möttes två nära vänner och tidigare lagkamrater hos varandra på avbytarbänken.

– Det är så otroligt häftigt att se glädjen i hennes ögon igen när hon spelar fotboll, säger Fridolina Rolfö om Madelen Janogy.

När slutsignalen ljöd ut i Yokohamanatten och förkunnade att en svensk finalplats var säkrad efter 1–0-seger mot Australien så var det startskottet för en blågul känslostorm.

Det kramades, jublades, och gräts.

Och mitt i hela detta känslovirrvarr möttes två väldigt goda vänner i en väldigt fin stund på avbytarbänken, som fångades av Sportbladets fotograf på plats, Pontus Orre.

– Ja... En jättefin stund. Det betyder mycket för mig och vi har en väldigt fin vänskap. Det var mycket stolthet och glädje att man kan uppnå mål tillsammans och att man gått genom mycket och att man klarat så mycket, säger Fridolina Rolfö när hon påminns om den känslomässiga stunden med före detta klubbkamraten i Wolfsburg, Madelen Janogy.

Tog timeout

För att förstå det speciella med situationen som utspelade sig där på avbytarbänken behöver man veta bakgrunden till den.

När Madelen Janogy valde att ta timeout från fotbollen på grund av psykisk ohälsa innan sommaren förra året så var det nog få som såg henne ta plats i en svensk OS-trupp blott ett år senare.

Men hon kom tillbaka. Och det med besked i form av en strålande vår i damallsvenskan och Hammarby. En vår som tog henne rakt in i landslaget igen.

– I dag är jag väldigt tacksam att jag tog beslutet jag gjorde och visade att det är okej. För i dag mår jag bra. I dag trivs jag bra, sade Janogy i en längre intervju med Sportbladet inför OS.

”Jag får rysningar”

Och väl på plats i Tokyo har Janogy varit en del av ett lag som är en match ifrån ett OS-guld.

Hur är det att ha med henne på den här resan med tanke på vad hon gått igenom?

– Jag beundrar henne otroligt mycket för den resan hon gått igenom. Att ha tagit sig tillbaka. Och inte till en lite lagom nivå utan hon är på högsta nivå. Det är så otroligt häftigt att se hennes glädje i hennes ögon igen när hon spelar fotboll. Jag får rysningar bara jag tänker det.

Vad var det för känslor där på bänken?

– Det var bara sådan glädje och stolthet. Svårt att sätta ord på det. Bara en sådan fantastisk känsla.

Det har på många sätt också varit en resa för Fridolina Rolfö, som tampats med en hel del skadebekymmer för att ta sig dit hon är i dag.

”Den största drömmen”

Det vill säga till en position där hon nyligen, som första svenska någonsin, skrivit på ett kontrakt med den spanska storklubben Barcelona och framförallt varit en av Sveriges allra mest tongivande spelare på vägen till finalen.

– Det har varit ett krig att ta sig tillbaka från alla dessa skador. Skadat mig i två av tre mästerskap jag varit med. Nu hoppas jag få vara med hela vägen och spela den här finalen, säger Rolfö.

Och hon hoppas så klart också att laget just ska gå hela vägen.

– Det är den största drömmen.

Om någon hade sagt till dig för ett halvår sedan att du skulle ha skrivit på ett Barcelonakontrakt, smällt in mål på löpande band i OS och vara en match från ett OS-guld. Vad hade du sagt då?

– Nyp mig i armen.


Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Asllani: ”Vi kommer ge varenda svettdroppe vi har kvar”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Fridolina Rolfö

Madelen Janogy

Fotboll

Sommar-OS 2021