”Bränn ner allt – dra åt helvete!”

Praktskandal skakar damfotbollen i USA

En praktskandal har bubblat upp till ytan i fotbolls-USA.

Nu rasar Megan Rapinoe och Alex Morgan.

”Män, som skyddar män, som förgriper sig på kvinnor. Bränn ner allt. Låt huvuden rulla”‚ skriver Rapinoe på Twitter.

I The Athletic träder två fotbollsspelare fram med namn och riktar allvarliga anklagelser mot den profilerade tränaren Paul Riley.

Sinead Farrelly och Mana Shim uppger att Riley, under flera års tid, missbrukat sin maktposition och förgripit sig sexuellt på spelare.

Ytterligare ett dussintal spelare vittnar anonymt om att Riley bedrivit ett skräckvälde under sina många år som aktiv på högsta nivå.

– Han var chefen. Ingen vågade säga ifrån. Man försökte bara överleva i hans hierarki, säger en spelare anonymt.

”Tvingad till sex”

Sinead Farrelly uppger hon blev tvingad till sex vid upprepade tillfällen. Första gången ska ha varit efter säsongen i Philadelphia Independence 2011. Det ska sedan ha fortsatt under tiden i New York Fury 2011-12 och i Portland Thorns 2014-15, då även Mana Shim spelade i laget.

Alex Morgan.
Alex Morgan.
Paul Riley.
Paul Riley.

Farrelly och Shim uppger att Riley, en festkväll efter säsongen, följde med till hans hotellrum och blev tvingade att kyssa varandra medan han såg på, samt att han därefter skickade explicita bilder till dem.

– Han försökte kontrollera våra liv och mitt liv förändrades. Jag blev aldrig densamma, vare sig som spelare eller person, säger Farrelly.

Efter säsongen 2015 vände de sig till klubbens ledning som startade en utredning. Resultatet blev att de valde att inte ge Riley förlängt kontrakt, men fem månader senare fick han nytt jobb som tränare för Western New York Flash.

Tystnadskultur

Tidigare i år instiftade NWSL (nordamerikanska högstaligan) en ny antidiskrimineringspolicy. Kort efter det valde Farrelly och Shim att kontakta ligakommissionären Lisa Baird och berätta om sina upplevelser. Baird ska då ha hänvisat till Portland Thorns interna utredning från 2015 och valt att inte gå vidare.

Enligt The Athletic finns det en utbredd tystnadskultur och rädsla bland spelare att gå emot män på maktpositioner. 75 procent av spelarna tjänar under 31 000 dollar per år, vilket är mer än 15 000 dollar under medelinkomsten för kvinnor i USA.

– Majoriteten av dem känner sig underbetalda och utbytbara. En missad tackling eller ett snedsteg och din karriär är över, säger en källa.

Stjärnorna rasar

Att ligan inte valde att utreda anklagelserna mot Paul Riley har nu fått flera av landets största stjärnor att rasa, däribland Megan Rapinoe och Alex Morgan.

Megan Rapinoe.
Megan Rapinoe.

”Män, som skyddar män, som förgriper sig på kvinnor. Bränn ner allt. Låt huvuden rulla”, skriver Rapinoe på Twitter och fortsätter:

”Till alla som sitter på maktpositioner och tillåter det här att hända, som hört det men inte agerat, låtit det här monstret fortsätta sin tränarkarriär utan några som helst reprimander, DRA ÅT HELVETE. Ni är alla monster och bör lämna in era avskedsansökningar omedelbart”.

Alex Morgan skriver:

”Jag är äcklad, men har för mycket att säga för att göra det här och nu. I grund och botten handlar det om att skydda spelarna. Gör rätt för er, NWSL”.

Vid midnatt, drygt tio timmar efter att artikeln i The Athletic publicerades, kom USA:s fotbollförbund med ett uttalande där de meddelar att Paul Riley får sin tränarlicens indragen.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.