Rytting Kaneryds problem: ”Jag är inte helt bekväm”

Uppdaterad 2022-09-06 | Publicerad 2022-09-02

VISBY. Johanna Rytting Kaneryd, 25, är själv förvånad över speltiden hon fått i Chelsea under försäsongen.

Faktum är att det mesta har flutit på för den svenska landslagsspelaren, men det finns fortfarande ett orosmoment. Bilkörningen.

– Jag får försöka träna på nätterna, säger hon.

Efter ett lyckat EM lämnade Johanna Rytting Kaneryd damallsvenskan och BK Häcken för Chelsea.

– Det har varit intensivt. Jag kom direkt och kastades in i det och sen åkte vi till USA på träningsläger så det har varit mycket att ta in. Men det är också skönt att få den starten och få lära känna alla i laget och i ledningen så jag har njutit och verkligen tyckt att det varit kul att spela fotboll.

Förvånad över chansen

I USA fick Kaneryd hoppa in mot regerande Champions League-mästarinnorna Olympique Lyon med halvtimmen kvar och spela från start mot Portland Thorns.

– Ja, det har känts jättekul att jag har fått chansen att visa vad jag går för och fått många minutrar i benen så jag tycker det har känts bra. Det är klart det är mycket att komma in i. Man kan inte bara komma och knäppa med fingrarna och komma liksom. Jag känner att jag tar kliv hela tiden, säger hon.

Du lät nästan lite förvånad där när du sa ja om speltiden. Är det så du känner? 

– Ja, jag hade inte förväntat mig att jag skulle få spela så mycket faktiskt så det var bara kul att verkligen få chansen att spela i alla matcher i USA och nu mot Tottenham senast.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet shop här!

”Min lilla extra mamma”

Medan Lina Hurtig, som har flyttat till Londonrivalen Arsenal, inte har löst boende och så där än så har allt fungerat bra för Kaneryd. Tack vare en svensk målvakt.

– Ja, tack och lov hade jag Zecira som jag kunde bo inneboende hos första tiden sen har jag fixat med lägenhet, säger hon och fortsätter:

– Bil ska jag väl fixa så småningom så jag måste väl köra i vänstertrafik fast jag inte är helt bekväm med det egentligen. Jag får försöka träna på nätterna när det inte är några bilar ute och kör.

Vad betyder det att du har landslagskompisarna Magdalena Eriksson och Zecira Musovic i klubben?

– En otrolig trygghet. Zecira har varit som min lilla extra mamma som har tagit hand om mig. Jag är otroligt tacksam för att jag fick bo hos henne och att hon lagat mat till mig och fixat och donat.

När hon får frågan om det är någonting med flytten till den engelska storklubben som har varit utmanande eller problematiskt inledningsvis svarar hon direkt.

– Det känns dumt att säga men det mesta har flutit på. Jag har sagt det att det känns som att någonting borde komma snart men just nu har jag verkligen bara njutit. Jag har verkligen älskat tiden och verkligen haft ett leende på läpparna varje dag som jag har fått komma till träningen så jag hoppas att det fortsätter så.


20.00 sitter Johanna Rytting Kaneryd och Zećira Mušović redo att svara på dina frågor inför den avslutande VM-kvalmatchen.

Du kan ställa din fråga redan nu.

 • 2 sept 2022

  Spelar ni något tv spel?

  Johan Jewanderz
 • 2 sept 2022

  Om ni fick välja vilken spelare i världen att rekrytera t Chelsea vem hade ni valt?

  Yourlocal (tiktok)
 • 2 sept 2022

  Har ni träffat Kante?

  Karin Andersson
 • 2 sept 2022

  Sam Kerr hur är hon som person?

  Ben Dover
 • 2 sept 2022

  Lite nyfiken på bilden som las ut på landslagets instagram idag. Det vinnande laget hade alla tre målvakter så vem var målvakt i det förlorande laget haha

  :)