Europa Calling: Manchester Uniteds Casemirovärvning kritiseras i efterhand

Publicerad 2023-08-18

Uniteds Casemirovärvning kritiseras i efterhand och Mikel Arteta vill inte utse en förstamålvakt. Jude Bellingham skriver spanska autografer och Xavi ryter ifrån.

Här är dagens Europa Calling.

Följ ämnen

Kritiken: ”Casemiro kommer kosta United en extra miljard”

Priset på defensiva mittfältare har skjutit i höjden i Premier League under sommaren, när Arsenal och Chelsea betalat rekordsummor för Declan Rice och Moises Caicedo. Det ett halvår efter att Chelsea betalat lika mycket för Enzo Fernandez från Benfica.

Samtidigt har Manchester United kunnat sitta desto lugnare i båten denna sommar, efter att de för ett år sedan köpt Casemiro från Real Madrid.

Om man ska tro Liverpoolikonen Jamie Carragher så har dock United ingen anledning att vara lugna och nöjda ändå.

I en text i The Telegraph så går Carragher till attack mot Uniteds val att betala dyrt för den välmeriterade brassen för ett år sedan.

”Han var ett panikköp. Ett åldrat, stort namn som värvades för massa pengar på hög lön för att tillfredsställa mer och mer missnöjda supportrar, trots faktumet att han kommer behöva ersättas med en liknande investering om två år”, skriver Carragher.

”Priserna för Fernandez, Rice och Caicedo är astronomiska. Men de är också bra deals. Beviset på det är de 70 miljoner pund som Manchester United betalade för Casemiro förra sommaren. Brassen kommer i slutändan kosta mer för United än Arsenal och Chelsea betalade för Rice och Caicedo”.

Casemiro, 31, var en av Uniteds viktigaste spelare förra säsongen, när han spelade 28 matcher och gjorde fyra mål under sin första säsong i Premier League.

Casemiro.
Raya.

Svaret: ”Det finns ingen nummer ett”

Arsenal presenterade i veckan en ny målvakt i form av David Raya från Brentford. Något som väckt frågor kring vem som egentligen kommer vara förstavalet mellan stolparna hos ”The Gunners”. Trots allt är det svårt att hitta argument för att succévärvningen Aaron Ramsdale borde petas. Samtidigt som det är svårt att tänka sig Raya vara invärvad för att vara ett andraval. När tränare Mikel Arteta, på en presskonferens inför helgens match mot Crystal Palace, fick frågan vem som är den tilltänkta förstamålvakten så gav han ett icke-svar:

– Det finns inte (någon nummer ett) på någon position. 9, 7, 11, 6, målvakt, nej. Vi vill ha två spelare per position. Ni såg vad som hände med Jurrien (Timber), det kan hända för vår målvakt, det hände för Thibaut Courtois (Real Madrid). Man måste vara förberedd.

Nye David Raya gjorde debut i hemlighet för Arsenal under torsdagen enligt Dailymail, när Londonklubben spelade en inofficiell träningsmatch mot Luton bakom stängda dörrar. En match de vann med 3–0, där Raya fick hålla nollan.

Jens Cajuste.

Serie A-svensken: Jens Cajustes första ord som Napolispelare

Under gårdagen (torsdag) mötte den svenske mittfältaren Jens Cajuste, för första gången sedan flytten från till Napoli blev verklighet, en samlad italiensk presskår.

Han berättar bland annat att det var en självklarhet att tacka ja när Serie A-mästaren visade intresse.

– Låt oss säga att det var det enklaste beslutet i mitt liv. Laget är fantastiskt, det finns en tränare med internationell status, klubben är prestigefylld och miljön är speciell. Jag är väldigt glad över att vara i den här staden, säger Cajuste, enligt Football-Italia.

– Mitt mål är att spela för laget och hjälpa mina lagkamrater. Det känns som jag är en del av en stor maskin. Mitt jobb är att alltid vara tillgänglig, sedan kommer tränaren avgöra när det är min tid att spela.

Jude Bellingham.

Språkkursen: Jude Bellingham tränar spanska alfabetet

Ja, här talar väl videon nedan sitt tydliga språk. Miljardnyförvärvet Jude Bellingham har redan blivit en stor supporterfavorit i Real Madrid. Även om han har svårt med det spanska alfabetet. Än så länge.

Man får ändå ge 20-åringen att han har tålamod i alla fall.

Citatet: ”Ansu till Madrid? Skämtar ni eller?”

Barcelonas egenfostrade anfallstalang Ansu Fati, 20, ryktas vilja lämna Barcelona i jakt på speltid. Och efter att ett sensationellt (och ganska obekräftat) rykte om Real Madrid-intresse dykt upp i spanska medier så fick Madrid-tränaren Carlo Ancelotti en fråga om just Fati på presskonferensen inför helgens La Liga-spel.

– Vad kan jag säga. Ansu Fati är en ung spelare som kommer ha en fantastisk framtid. Jag lämnar det där, svarade Ancelotti kryptiskt.

Barçatränaren Xavi var desto mer rakt på sak när han fick en liknande fråga på sin presskonferens.

– Ansu till Madrid? Skämtar ni eller? sade Xavi och lade till:

– Jag har redan sagt att Ansu är en del av den här klubben. Han är en viktig spelare och kommer fortsätta vara det. Han är nutid och framtid.

Ansu Fati.