Ivan Toney om spelberoendet: ”Minns inte alla spel”

Uppdaterad 2023-08-27 | Publicerad 2023-08-21

Brentfords Ivan Toney stängdes i maj 2023 av från all fotboll i åtta månader efter att ha brutit mot FA:s bettingregler vid 262 tillfällen.

Nu väljer anfallaren att uttala sig om avstängningen och sina spelproblem för första gången.

– Jag var naiv, säger Toney till podcasten ”The Diary Of A CEO”.

Brentford har startat årets säsong utan sin stjärnanfallare från förra säsongen, Ivan Toney.

Anfallaren, som gjorde 20 mål och kom trea i Premier Leagues skytteliga under säsongen 22/23, stängdes i maj av i åtta månader från all fotboll efter 262 överträdelser av FA:s bettingregler.

Nu har 27-åringen uttalat sig om händelsen och sitt tidigare spelberoende för första gången i podcasten ”The Diary Of A CEO”.

Började vid 15 års ålder

– Det började väl när jag var 15. Jag försökte hela tiden slå vad om lite småsaker. Men sen blev det successivt värre. Desto mer pengar du har desto dyrare blir insatserna. Jag tänkte bara ”Om jag förlorar nu så gör det inget. Jag får mer pengar snart”. Man tänker inte på det negativa utan bara på det positiva, säger Toney.

Ivan Toney på läktaren under säsongsstarten.

Han förklarar också att han inte längre spelar, och att han ser tillbaka på sin tid med viss ånger.

– Nej, jag spelar inte längre. Jag tror att med tanke på hur det hade sett ut utåt hade det varit för pinsamt. Jag hade aldrig låtit mig själv fortsätta. Nu har jag tagit ett steg tillbaka och börjat reflektera över vad jag hade kunnat göra för alla de pengarna jag spelade bort. Det finns folk att försörja. Jag har ett annat perspektiv på saker och ting och jag kan titta tillbaka på den tiden och säga att jag var naiv.

Nekade till allt

– När anklagelserna först tänkte jag bara: ”Jag nekar till allt och sen flyger allt bara förbi snabbt”. Men när sen kom allt fram och då erkände jag vad jag hade gjort.

Toney berättar att han i maj 2022 blev förhörd av utredare i fem timmar han inte erkände för utredarna att han hade spelat. Han påstår att han inte undanhöll någon information under förhöret, men att han inte mindes alla spel.

– Jag ljög inte under förhöret, jag kunde bara inte komma ihåg allt som de frågade efter. Men när de la fram allt på bordet fanns det inget att neka och då var det bara att erkänna. Men jag var samarbetsvillig med allt de ville göra och sen berättade jag sanningen om alltihop.

Toney är avstängd fram till den 16 januari 2024.

Följ ämnen i artikeln