Multimiljardär vill kliva in i PL-klubb

God för 50 miljarder (!) kronor

Foto: AP

avAndreas Käck

FOTBOLL

År 2005 diskuterade han ett övertagande av Liverpool.

Nu är amerikanske miljardären Robert Kraft återigen sugen på att köpa en Premier League-klubb.

– Intresset finns där fortfarande, säger han till BBC.

Den 76-årige affärsmannen äger redan NFL-klubben New England Patriots och MLS-klubben New England Revolution. Nu överväger han alltså att investera i en Premier League-klubb.

– Jag var med och grundade MLS i USA. Den ligan har verkligen växt till något stort och vårt lag har vunnit ligatiteln fem gånger på 21 år. Men jag är osäker på om jag kan nå samma framgång i Premier League. Det finns ju så många olika ekonomiska faktorer som spelar in nu för tiden, säger Robert Kraft till BBC.

”Kan bli svårt”

Han syftar förmodligen på att utvecklingen skenat i väg i form av exempelvis qatariska och emiratiska ägare som pumpar in obegränsat med pengar.

– Det finns folk från världens alla hörn och kanter som kliver in och tar över klubbar. Alla har sin anledningar till att göra det, och sina olika sätt att göra det på. Att tävla med dem kan bli svårt och det är det som gör mig osäker. Men intresset finns där fortfarande, säger Kraft, som enligt Forbes är god för 6,2 miljarder dollar, alltså omkring 50 miljarder kronor.

Var intresserad förut

Så sent som 2005 var Robert Kraft en av flera amerikanska affärsmän som diskuterade ett övertagande av Liverpool. Det slutade i stället med att George Gillett och Tom Hicks köpte upp ”The Reds” två år senare och numera ägs Merseyside-klubben av Fenway Sports Group.

Men Fenway Sports Group har på senare tid meddelat att de kan tänka sig att sälja sina del av Liverpool – till en kostnad av motsvarande 10,6 miljarder kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM