Blågult skyddas av SWAT-grupp vid VM-basen i Gelendzjik

Uppdaterad 2018-06-11 | Publicerad 2018-06-10

Ryssland är inblandat i flera internationella konflikter, och omvärlden inklusive Sverige, är kritiskt mot VM-värden.

Säkerheten kring svenska landslaget kommer vara hög under mästerskapet.

– Det finns ett SWAT-team redo i närheten av oss, säger landslagets säkerhetschef Janne Gustavsson.

Inför EM i Frankrike för två år sedan var det mycket fokus på säkerheten efter flera terrorattentat och även avslöjade planer på sådana under eller kring EM.

Situationen är likartad nu under VM i Ryssland i en osäker omvärld där dessutom värdnationen är inblandad i internationella konflikter, har säkerhetsfaror inom de egna gränserna och utsätts för kritik från omvärlden.

Regeringen nobbar Ryssland

Både svenska regeringen och kungahuset nobbar att åka till Ryssland för att besöka VM-arrangemangen med hänvisning till den politiska situationen i Ryssland: ”Särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter”, säger idrottsministern Annika Strandhäll (S).

Det saknas inte heller hot mot Ryssland, både från fiender utanför som innanför landets gränser.

– Säkerheten ligger på samma nivå nu som i Frankrike, om inte högre. Rent praktiskt tror jag det kommer vara fler människor i hela säkerhetsapparaten i Ryssland. Man kommer se fler poliser, militärer och väktare när man är där. De kommer finnas både runt arenorna, träningsanläggningarna och hotellen där vi bor, säger landslagets säkerhetsansvarige Janne Gustavsson, som tidigare jobbat med säkerheten kring kungahuset.

Detaljplaneringen hur säkerheten ska skötas kring det svenska landslaget som har sin VM-bas i Gelendzjik vid Svarta Havet och sedan flyger till de tre gruppspelsmatcherna har pågått sedan i december.

Med dygnet runt

– Jag har en rysk sambandsman som är min kontakt i alla säkerhetsfrågor. Jag träffade honom första gången vid VM-lottningen och nu kommer han finnas med oss dygnet runt. Han bor och reser med oss. Han har presenterat hela paketet för mig och oss: så här många livvakter får ni, så många poliseskorter, ett SWAT-team med beväpnade poliser som finns i närheten där och där, så många vakter på hotellet och på arenorna och så vidare. Vi kommer ha röntgenbågar och detektorer vid hotellet där även vi kommer gå igenom, säger Janne Gustavsson.

Finns det ett SWAT-team i Gelendzjiik för landslagets skull?

– Ja. Det fanns det även i Frankrike, men det såg annorlunda ut rent taktiskt och praktiskt då. 

– Numerären i säkerheten är väl tilltagen, så mycket kan jag säga. Det är personal från såväl federal, regional som lokal nivå i Ryssland.  Vi gick igenom planeringen i detalj när vi träffades i samband med att landslagsledningen var i Ryssland på konferens i februari.

Hade du några synpunkter?

– Bara några små. Jag ville ha några fler vakter, några på andra ställen kring hotellet – och det var inga problem, de fixade det direkt.

Inte gå ut själv

Ni har bevakning vid ert hotell, dygnet runt?

– Ja, och även när vi inte är där. Vi har två våningar som är våra helt och hållet, men samtidigt är det andra människor och turister som bor i övriga delar av hotellet när vi är där. De kommer också kontrolleras när de går in på hotellet, säger Janne Gustavsson.

Finns det några specifika hotbilder för att VM går i Ryssland?

– Det är det generella, VM kan dra intresse till sig om man vill väcka uppmärksamhet. Terrorhotet är varken högre, eller lägre, än det vi har i Västeuropa.

Kommer spelarna få röra sig fritt på stan, i Gelendzjik?

– Just nu har vi inte satt någon begränsning, men det får vi se lite från dag till dag. Jag vill veta var folk tar vägen och att man inte ger sig ut ensam. 

Finns det någon fara i att svenska ledare eller spelare uttalar sig kritiskt mot ryska nationen, åsikterna där eller statsapparaten?

– Nej. Jag tycker att det är så viktigt att man har åsikts- och yttrandefrihet. Det är några av de starkaste incitamenten i en demokrati, det ska vi vara rädda om. Sedan kan man ibland välja när och hur man uttrycker sig. Men det skulle vara helt främmande för mig att förbjuda någon kring landslaget att uttala vad han eller hon tycker, säger Janne Gustavsson.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller