AIK efter nya filmbeviset: ”Det här rentvår oss helt”

FOTBOLL

”Det här är en jättegrej som måste skickas till Svenska fotbollförbundet”

AIK är inte skyldigt, utan ett brottsoffer.

Det säger deras säkerhetsansvarige när Sportbladet upplyser om filmmaterialet.

– Det här rentvår oss helt, säger Henrik Koch.

Foto: Här flög smällaren in Syrianskas säkerhetsansvarige Ghayath Moro visade sent i natt i vilken riktning knallskottet kastades in på Södertälje fotbollsarena i matchen mellan Syrianska och AIK.

I går förmiddag hörde flera representanter från AIK samma info. Personer som varit på plats ska ha sett att knallskottet som träffade domaren kom utifrån.

Säkerhetsansvarige Henrik Koch hoppades att saken gick att bevisa. När Sportbladet bekräftar att uppgifterna tycks stämma skiner han upp.

– Jag har hört vittnesmål som sa samma sak. Det här är en jättegrej som måste skickas till Svenska fotbollförbundet, säger han.

Kommer straffas

AIK kan rimligen inte gå helt utan bestraffning från matchen. I tumultet efter knallskottet mot Daniel Wärnmark kastades flera liknande skott från AIK:s läktare mot planen och Syrianskapubliken. De kommer klubben med stor sannolikhet bestraffas för.

Men huvudfrågan rör smällen mot Wärnmark. Om en funktionär skadas ska den skyldiga klubben få upp till sex poängs avdrag. I AIK:s fall hade en sådan påföljd med nuvarande tabell flyttat dem från sjätte till trettonde plats.

”Vi är offret”

Så blir det inte nu, menar Henrik Koch.

– Det här rentvår oss helt. Som jag tolkar det kan vi inte dömas för någonting. Ingen kan dömas nu. Står man utifrån och kastar in kan det inte kopplas till oss, säger han.

Tror du att det var AIK-supportrar som stod utanför och kastade?

– Nej. Varför skulle vi stå där bak och kasta in saker? Vem kommer på den tanken? Vad jag förstår gick polisen dit efteråt och såg att ingen var kvar där. Det kan ha varit vem som helst. På Råsunda står ungdomsgäng utanför arenan, det kan ha varit samma sak här.

Hur har det känts senaste tiden?

– Vi som jobbar känner oss som brottsoffer. Vi har blivit offret här, för man har trott att det är vi som ligger bakom det som hände.

ARTIKELN HANDLAR OM