Kvalsuccé – då väntar hundra miljoner kronor

FOTBOLL

Pengaregn över svensk fotboll om EM-platsen säkras: ”Oerhört viktigt”

Foto: Martin Olssons mål kan vara guld värt.

Nästan hundra miljoner i bonus och ett betydande sponsorlyft.

En EM-plats ger klirr i kassan för det svenska förbundet.

– Det är otroligt viktigt att vi tar oss dit. Ett EM-slutspel är likvärdigt med ett VM ekonomiskt, säger Lars-Åke Lagrell.

Att gå till ett EM-slutspel innebär stora pengar till förbundets kassakista – bara kvalifikationen är värd åtta miljoner euro, motsvarande 73 miljoner kronor.

– Om vi går dit så räknar vi med 40 miljoner kronor rakt in på sista raden. När vi tagit bort våra evenemangskostnader så har vi det som vi har kvar och jobbar med obudgeterat, säger Mikael Santoft, generalsekreterare på förbundet.

”Märks på lång sikt”

Om Sverige tar poäng eller/och går vidare från gruppen blir det ytterligare utdelning. Om vi till exempel vinner två gruppspelmatcher och sedan når semifinal får vi 15 miljoner euro, 137 miljoner kronor, från Uefa.

Även sponsormässigt innebär ett avancemang värt stora pengar. Just nu har förbundet intäkter på drygt 140 miljoner kronor per år.

– Det betyder jättemycket att vi kvalificerar oss, säger marknadschefen Jan Larsson.

– Det märks kanske inte på ett år men på längre sikt märker man tydliga skillnader. Vi har sex partners för herrlandslaget där kontrakten är skrivna på tre till fem år. De största kliven framåt hade vi runt 2006, då hade vi varit i flera framgångsrika mästerskap.

Vad innebär det om vi missar?

– Hittills har vi inte haft några nedgångar men vi har inte haft samma ökning heller. Men våra partners har en stor tilltro att vi går till EM, jag tror att de förväntar sig det.

En kvalificering till EM innebär också att förbundet kan räkna in pengar för olika licensavtal.

– Till exempel EM-låt, olika produkter som man säljer eller om företag vill använda vår logotype i olika sammanhang. Det ger lite extrapengar, runt fyra-fem miljoner, säger Jan Larsson.

Avgår nästa år

De senaste åren har förbundet gjort små plusresultat men varje mästerskapsår har överskottet varit betydande. Pengarna har använts till bland annat utökade talangsatsningar. Men Lars-Åke Lagrell, som avgår som ordförande nästa år, vill spekulera i vad de kan användas till den här gången.

– Vi är inte där än och när de pengarna eventuellt finns tillgängliga så har jag fått en efterträdare. Det är bättre om han eller hon har åsikter om det då.

ARTIKELN HANDLAR OM