Bank: 2–0 mot Cypern var en grundlektion i landslagsspel

FOTBOLL

NICOSIA. Sveriges lag mot Cypern? Tryggt, säkert och duktigt.

Sveriges spelare?

Bäst var de som vågade vara annat än trygga, säkra och duktiga.

Jag har aldrig varit i Nicosia förut, och det ska sägas att det är omöjligt att komma hit och bara titta på fotboll. Man ser också en flagga.

Från Pentadaktylos-bergets sluttning lyser världens största fana, en ljussatt bild av den nordcypriotiska turkflaggan som är lika mycket en hyllning av Turkiet som en hälsning till Grekland.

Bredvid den står, sedan länge, Atatürks mest kända slagord: Ne mutli turkum diyene, lycklig den som kan säga ”jag är turk”.

Den som lyfte blicken från GSP-stadion såg alltså en av Europas allra starkaste symboler.

Den som tittade ner såg ett svenskt landslag som i alla fall stod för sig självt.

Var för försiktiga

Erik Hamrén gav laget chansen, bytte inte sönder den här träningsmatchen utan lät spelarna visa vad de ville visa.

I första halvlek var Sverige alldeles för försiktigt, tillbakadraget och osammanhängande i sitt presspel. Många av de nya gjorde som nykomlingar gör alldeles för ofta: de valde det allra enklaste alternativet, drog ner bolltempot, var mest av allt noga med att inte göra fel.

Undantagen var de som varit med ett par gånger och var lite mer ambitiösa.

Ola Toivonen och Marcus Berg kombinerade fint i det lilla, Rasmus Elm och Pontus Wernbloom vågade mer men missade lite för mycket, Jonas Olsson såg varje gång till att nicka ner bollar istället för att nicka undan dem (i Rob Di Matteos WBA vårdade man bollen), och Martin Olsson kan inte spela fotboll på något annat sätt än genom att ösa på. Han gjorde det bra igår också.

En bra chartervecka

2–0 mot Cypern var en grundlektion i landslagsspel, men de som såg mest landslagsmässiga ut var de som redan tagit sig till landslaget.

De andra gjorde sitt, släppte till väldigt lite och höll formen hyfsat i 90 minuter. Sedan applåderade de snällt åt de hundra cypernsvenskar som frusit sig igenom kvällen, innan de tog bussen hem.

De har haft en bra chartervecka, allihop.

ARTIKELN HANDLAR OM