Stan Kroenke blir majoritetsägare i Arsenal

FOTBOLL

Köpte upp stor andel av klubbens aktier

Arsenal blir nästa Premier League-klubb att få en amerikansk majoritetsägare då finasmogulen Stan Kroenke på måndagen utökade sin ägarandel från 29.9 procent av aktierna till totalt 62.89.

Nu måste han enligt brittiska regler lägga ett bud på resten av klubben.

– Arsenal är en fantastisk klubb med en speciell historia, säger Kroenke.

Den amerikanska affärsmannen Stan Kroenke är en idrottsintresserad man. Sedan tidigare äger han NBA-laget Denver Nuggets, NHL-laget Colorado Avalanche och Colorado Rapids i fotbollsligan MLS, och i april 2007 tog han steget över Atlanten och köpte i en första vända 9.99 procent av Arsenals aktier.

Blev majoritetsägare

Ägarandelen har sedan ökat, och i dag – fyra år senare – blev han majoritetsägare.

Kroenke köpte på måndagen loss Danny Fiszmans och Nina Bracewell-Smiths aktier och gick från att ha ägt 29.9 procent av aktierna till 62.89 procent.

– Vi är exalterade över möjligheten att öka vår delaktighet  och vårt åtagande i Arsenal. Arsenal är en fantastisk klubb med en speciell historia och med en fantastisk manager i Arsène Wenger. Vi planerar att bygga vidare på detta rika arv och ta klubben mot nya framgångar, säger Kroenke i ett uttalande.

Måste lägga bud på hela klubben

Arsenals tränare Arsène Wenger:

– Jag har arbetat nära Stan Kroenke de senaste åren och jag tror att han har Arsenal nära sitt hjärta och tänker på klubbens bästa. Han förstår klubbens arv och traditioner och vår ambition att driva den här klubben på ett sätt som säkrar vår framtid.

Enligt brittiska regler innebär förvärvet att Kroenke nu måste lägga ett bud på resten av klubben, något som krävs om man äger 30 procent av aktierna eller mer. Drygt 27 procent av klubbens aktier ägs dock av uzbeken Alisher Usmanov, som till skillnad från Kroenke inte fått ta en plats i klubbens styrelse.

Don Garber i MLS tror att Kroenke, även känd som "Silent Stan" på grund av sin lugna attityd, blir ett lyft för Arsenal.

– Han är en stark och tyst karaktär, och jag tror inte det är något negativt när det kommer till att äga en idrottsklubb. Han är lojal, tyst och en strateg. Han tar inga förhastade beslut, säger Garber enligt AP.

Arsenal, som är kända för sin återhållsamma värvingsstrategi, har inte vunnit någon titel sedan FA-cupen 2005.

ARTIKELN HANDLAR OM