Oavgjort i Jonsons farvälmatch

FOTBOLL

Säsongen, en lång tid i klubben och en hel fotbollskarriär.

Mycket tog slut för Djurgården i sista omgången, när båda trotjänarna Pa Dembo Touray och Mattias Jonson tackade för sig på Stockholms stadion.

– Det är klart att det är vemodigt på många sätt, säger Jonson, som nu efter 20 år lägger skorna på hyllan.

Många hade kanske hoppats på ett värdigare avslut än fem minuter i en betydelselös 1–1-match mot Gefle för Mattias Jonson, vars karriär gått från Örebro, via Helsingborg, Danmark, England och 57 landskamper till Djurgården.

Men det 37-årige grovjobbaren var själv nöjd.

– Det var skitkul, känslan att få komma in och spela. Nu blev det fem minuter för mig, det känns som om det hade kvittat om det var eller fyrtiofem eller två. Det var jättespeciellt. Jag nuddade ju bollen en gång i alla fall.

Slängde ut bollen

Till skillnad från Pa Dembo Touray, som också gjorde sin sista match i Djurgårdströjan, fick Jonson inleda matchen på bänken. Efter drygt en timmes spel började publiken ropa efter sin hjälte.

När han sedan började värma upp i mitten av andra halvlek började till och med sittplatspubliken att sjunga. En sång som mynnade ut i busvisslande när hemmaspelarna rullade runt bollen i backlinjen, i stället för att slå ut bollen så att bytet kunde genomföras.

Till slut tog Dembo Touray själv tag i saken, och slängde ut bollen över sidlinjen.

– Ja, jag ville att han skulle komma in. Jag tittade på klockan och det var fem minuter kvar, så jag ville bara se honom hoppa in på planen, sade målvaktsbjässen, som fällde ett par tårar när hemmapubliken tog farväl efter matchen.

– Det är tufft att lämna Stockholms stadion och allt. De var fantastiska, sade han med en nick mot fansen.

1–1 i matchen

Även Mattias Jonson var märkbart rörd efter hyllningarna.

– Det kommer alltid vara speciellt. Men jag har känt mig väldigt trygg i mitt beslut, så det känns jättebra. Jag är inte en millimeter nära att spela ett år till eller ens en kvart till egentligen. Så det känns jättebra att ha gjort det här.

Vad han ska göra nu är inte klart, men han för samtal med Djurgården om en fortsättning i klubben.

Och matchen då? Sebastian Rajalakso gav Djurgården ledningen med en bredsida efter en dryg halvtimmes spel. Marcus Hansson kvitterade precis före paus med en halvvolley från cirka 30 meter från mål. Den delade poängen innebär att Gefle klättrade upp till nionde plats i tabellen, och att Djurgården slutade elva.

Men det kändes inte så viktigt i sammanhanget.

ARTIKELN HANDLAR OM