På väg till succélaget – miljonvinst för Dif

Av: Fredrik Jönsson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

MASPALOMAS/STOCKHOLM. FC Köpenhamn är överens med Leicester om Daniel Amartey.

Det betyder att cirka sex miljoner kronor kan trilla in för Djurgården.

– Ingenting är klart. Det är en affär som skulle vara bra för alla parter, säger agenten Hasan Cetinkaya.

Daniel Amartey gjorde succé i Djurgården och lämnade klubben 2014 för FC Köpenhamn. 21-åringen har fortsatt imponera stort i FCK och nu är han nära att flytta från Danmark.

Närmast ligger Premier Leagues succélag Leicester. Den brittiska klubben är överens med FCK, det enda som återstår är spelarens personliga kontrakt.

– Det finns andra klubbar som är intresserade, men det stämmer att Leicester har kommit längst när det gäller Daniel. Det är en ju en klubb som har gått otroligt bra i Premier League. Leicester har visat att man är bra på att ta hand om sina spelare, de har lyft ligan den här säsongen, säger agenten Hasan Cetinkaya.

65-70 miljoner kronor

Vilka är de andra klubbarna?

– Det vill jag inte gå in på. Jag kan bara säga att Leicester ligger längst fram i förhandlingar just nu. Men inget är klart.

Prislappen ser ut att hamna någonstans mellan 65-70 miljoner kronor. En hög prislapp som gynnar Djurgården.

När FCK köpte Amartey från Dif gav klubben mellan 15-20 miljoner kronor. Enligt uppgifter till Sportbladet har Djurgården rätt till tio procent av mellanskillnaden av vad FCK får för honom av Leicester vid en eventuell affär, minus vad den danska klubben gav för Amartey när de köpte honom från Dif.

Det betyder att fem-sex miljoner kronor ramlar in på Dif:s konto.

– Det ser ut att bli en prislapp i den storleksordningen när Amartey lämnar FCK. Men jag kan inte uttala mig om hur Djurgårdens avtal ser ut, säger Cetinkaya.

Är han verkligen värd

Det är en stor affär för en skandinavisk klubb. Det är bara 10-15 miljoner mindre än när Zlatan gick från MFF till Ajax.

– Ja, det är häftigt. Jag tycker det är roligt att det har gått så otroligt bra för Amartey i FCK, det är han verkligen värd. Och det är jättekul att skandinaviska klubbar gör sådan här affärer och att man kan hjälpa till att driva in pengar till klubbarna här.

När tror du han presenteras för en ny klubb?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men förmodligen i januari.

Passar han i Leicesters spel?

– Claudio Ranieri har varit briljant på att få alla spelare att passa i hans spel. Vi vet inte om Amartey kommer att gå till klubben, men om han gör det så är jag inte orolig över att han kommer att trivas bra där och bli en tillgång för klubben.

”Vill inte säga exakt”

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson säger så här om en eventuell försäljning:

– Är det en spelare som har varit i Djurgården och går vidare till en klubb för att ytterligare gå till en av de största ligorna, bara det i sig, att vi har varit en del av ett projekt som tagit sig ända till Premier League. Om en spelare gör det är det självklart till gang för Djurgården. 

Är det tio procent ni har?

– Vi har en del, något liknande. Jag vill inte säga exakt. Frågan dock hur mycket av pengarna som går till Djurgården. Riskkapitalbolaget DIF Invest har sedan tidigare stora ekonomiska intressen i såväl Amartey som Erton Fejzullahu.

Publicerad: