Vladimir Putin

Putins order: ny sportkanal

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Ryske presidentens recept för att få ordning på ryska tv-sportkaoset

Putin är väldigt idrottsintresserad. Här vid en fotbollsmatch i fjol.
Putin är väldigt idrottsintresserad. Här vid en fotbollsmatch i fjol.

Det råder tv-kaos i Ryssland kring sportsändningarna.

Hur man råder bot på det?

Presidenten Vladimir Putin har helt enkelt beordrat att det ska startas en ny tv-kanal, Match TV.

Det är oklart om någon av de ryska tv-kanalerna kommer kunna sända lördagens EM-kvaldrama mellan Ryssland och Sverige i Moskva.

Anledningen är att flera ryska tv-bolag är skyldiga Uefa pengar för tidigare EM-kvalsändningar. Bråket ska dock inte påverka lördagens sändning till den svenska marknaden. 

– Jag känner inte till det här. Men även om det skulle stämma så påverkas inte sändningen i Kanal 5, skriver Discovery Networks Swedens sportchef Emir Osmanbegovic i ett sms till Expressen.

Tröttnade på kanalslalomen?

Det är dock inte första gången det råder kaos i den ryska sport-tv-världen.

Den mycket idrottsintresserade ryske presidenten Vladimir Putin kanske tyckte att det var för jobbigt med slalomen med fjärrkontrollen mellan de olika idrottsevenemangen för nyligen gav han order:

– Starta en ny sport-tv-kanal.

Enligt bloggen Russian Football News gav Putin direktiv till halvstatliga energijätten Gazprom, som också äger flera tv-bolag, att starta upp en ny kanal, Match TV, som inleder sändningarna från och med 1 november.

Match TV tar över rättigheter från NTV Plus och Rossiya 2 och inkluderar sändningar från ryska fotbollsligan, Champions League, flera andra europeiska fotbollsligor och Formel 1.

Stort mediabråk

Innan kanalen ens börjat sända har ett stort mediabråk brutit ut i Ryssland sedan Tina Kandelaki utsetts till programchef på nya Match TV.

Kandelaki är en före detta programledare, flitig på twitter (https://twitter.com/tina_kandelaki) och kontroversiell.

Personalen på Match TV kommer bestå av före detta anställda på NTV Plus och Rossiya 2 som blivit uppsagda och som får söka jobb på nytt på Match TV.

– Jag får chansen att bygga upp en helt ny redaktion, säger Kandelaki, enligt Russian Football News, och det har fått henne att hamna i ett infekterat bråk med Rysslands mest kände fotbollskommentator Vasilij Utkin.

Utkin har ironiserat över Kandelakis ytliga fotbollskunskaper och selfies från gymmet. Kandelaki har kontrat med att alla tjockisar borde ha rätt inställning till sport.

Vad säger Putin?

Det är ännu inte känt vad Vladimir Putin tycker om det bråket.

Däremot är det känt att den ryske presidenten är bättre på ishockey än fotboll. I en välgörenhetsmatch i Sotji i våras visade Putin sina kvaliteter på isen och gjorde åtta mål när presidentens lag vann med 18–6.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vladimir Putin

Ryssland

Gazprom

Uefa