"När jag går hand i hand tittar folk"

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-15

Rosengårds Bachmann om att leva som homosexuell

Rosengårdsstjärnan Ramona Bachmann spelar VM med sitt Schweiz för första gången i landets historia.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Nu talar hon om svårigheten med att vara homosexuell i hemlandet, i en intervju med Blick.

– När jag går hand i hand med Camille i Schweiz tittar folk flera gånger. Det händer inte i Sverige, säger Ramona Bachmann.

Ramona Bachmannn gjorde tre mål mot .

För första gången någonsin deltar det schweiziska damlandslaget i ett VM.

Rosengårdsstjärnan Ramona Bachmann kan känna en stolthet på planen men hon talar också om svårigheterna att leva som homosexuell i hemlandet i en intervju med Blick.

Bachmann är sedan några år tillbaka tillsammans med flickvännen Camille och paret har märkt en skillnad under åren i Sverige med Rosengård och Umeå jämfört med Schweiz.

– Där (i Sverige) är frågan helt normal: "Har du en flickvän eller pojkvän?". I Schweiz är det också nu fullt accepterat. Men inte lika mycket som i Sverige. När jag går hand i hand med Camille i Schweiz tittar folk i Schweiz flera gånger. Det händer inte i Sverige, berättar Bachmann.

Hon tycker att fördomarna kring homosexuella inte alls är lika starka i Sverige som i andra länder.

– Jag är väldigt öppen. Jag bryr mig inte om någon är med en man eller en kvinna. I Sverige tar man också lyckligtvis väldigt lätt på denna fråga, säger hon.

"Betyder extremt mycket"

Under inledningen av VM har Schweiz inlett med en förlust mot Japan i premiären och sedan förkrossande 10–1 mot Ecuador.

Bachmanns familj och flickvän har funnits på plats i Kanada för att stötta från läktarplats.

– Det betyder extremt mycket för mig att Camille är här. Även min familj är här. Det är bra att prata med människor utanför laget emellanåt. De ger mig alla en hel del styrka och energi, säger hon.

Den avslutande gruppspelsmatchen mot Kamerun spelas på tisdag.

Följ ämnen i artikeln