”GULDET SKA HEM”

FOTBOLL

Blåvitts Wernbloom – ung, hungrig och kaxig

GÖTEBORG. 1996 hette en av guldhjältarna Håkan Mild.

Nu är efterträdaren Pontus Wernbloom, 21, symbolen för unga, hungriga och kaxiga IFK Göteborg.

– Klart man vill var med och leda Blåvitt mot en ny storhetstid, säger han inför ödesmatchen mot AIK i morgon.

De är lika på många sätt och verkar känna varandra ganska bra, sportchefen Håkan Mild och succéanfallaren Pontus Wernbloom.

– Pontus var jävligt grinig i våras när han var petad, men han tog det skitbra och bet ihop, säger Mild.

– Jag var jävligt grinig i våras när jag var petad, men jag bet ihop och körde på, säger Wernbloom.

Resten kan ni. Mittfältsrivjärnet med funktionell teknik skolades blixtsnabbt om till en svårstoppad forward med bra bollkontroll och vassa avslut. Frågan är bara hur det gick till.

– Jag brukade spela där framme när vi körde fyra mot fyra på träningarna så tränarna bestämde sig för att testa mig där på match också. Att det gått så bra som det har gjort handlar mycket om självförtroende. Jag vågar göra fler grejer och det är inte lika mycket att hålla reda på som anfallare. Tappar jag bollen har jag ju hela laget bakom mig, säger han.

Humöret, löpstyrkan och inställningen har han förstås kvar. ”En enorm vinnarskalle”, säger flera lagkamrater om 21-åringen från Surte, knappt två mil norr om Göteborg.

Fem mål, fem målpassningar

Med fem mål och lika många assist, däribland två läckra framspelningar i 2–0-segern mot Malmö senast, har Pontus Wernbloom stor del i att IFK Göteborg leder allsvenskan med två omgångar kvar. Laget var långt ifrån topptippat i våras.

– Jag tycker inte att det är speciellt förvånande att vi har varit så bra i år. Vi har hela tiden trott på oss själva och de nya tränarna har kört in en idé som spelarna litar på. Vi spelar

rakare och vet alltid var vi ska passa, även i pressade lägen. Och nu har vi ett sådant självförtroende att det känns som att vi nästan är oslagbara. Vi har pole position och jag hoppas att vi kan tvåla till AIK också.

När insåg du att det kan räcka hela vägen?

– Vi visade klassen när vi slog Kalmar med 5–0 borta och jag tror att den matchen har betytt väldigt mycket. Sedan har ju resultaten gått vår väg nu på slutet så allt är upp till oss själva. Men tänk om man kunde vara utan alla misstagen. Förlusterna mot Malmö och AIK hemma (1–2, 1–2) var mycket onödiga. Vi var det bättre laget i båda matcherna, men det där har vi lagt bakom oss.

Elva år sedan sist

Det har gått elva år sedan IFK Göteborg vann allsvenskan senast. Efter otaliga misslyckade värvningar, havererad ekonomi, sportsliga

fiaskon och skattetvister är nu mesta mästarna nära att ta sin 18:e SM-titel. Hela Göteborg pratar fotboll.

– Temperaturen är rätt het och det blir nog ännu värre om vi slår AIK. Vi är ju inga superstars, men många kommer fram på stan och vill prata. Människorna här är värda ett guld efter så många år. Och guldet ska hem, så är det bara, säger Wernbloom.

I början av 90-talet slog Håkan Mild igenom i IFK Göteborg och fick vara med om framgångar som saknar motstycke i svensk fotbollshistoria.

Att räkna med igen

Efter de tunga åren produceras i dag talanger på löpande band, ekonomin har stabiliserats och 2009 står en ny arena färdig. IFK Göteborg är att räkna med på allvar igen.

– Klart man vill vara med och leda Blåvitt mot en ny storhetstid. Det hade varit helt fantastiskt. Men vi ska inte dra för stora växlar på den här säsongen. Nästa år kanske det går åt helvete. Det är viktigt att inte så många sticker och att vi får kontinuitet i laget. Då kan det bli riktigt bra, säger Wernbloom.

Han har under flera år jämförts med Håkan Mild. Starka karaktärer, blåvita sedan barnsben, samma kompromisslösa spelstil och värdefulla ledaregenskaper.

– Jag har alltid sett upp till Håkan och jag har lärt mig väldigt mycket av spela ihop med honom. Det hade varit kanon om man kan bli lika bra som en sådan gubbe.

– Pontus är mycket mer kraftfull än vad jag var. Han är värd allt beröm och kan gå jättelångt i karriären. Nästa steg är A-landslaget. Och visst är han en av dem som kan leda oss mot något stort på sikt, definitivt, säger Mild.

Kamratgårdsandan tillbaka

Leendena och den berömda Kamratgårdsandan är tillbaka, och även om det inte är Glenn Hysén-nivå på skämten förekommer det en del hyss.

En spelare tycker att man borde belysa Pontus Wernblooms djupa sida för att den ”inte är så omskriven”.

– Djup sida? Jasså, det vet jag inte om man kalla det. Men jag försöker vara seriös ibland.

Läser du några böcker?

– På semestern blir det väl en bok på stranden, men inte under säsong.

Enligt uppgift gillar du att diskutera författarinnorna och systrarna Brontës tragiska livsöden.

– Åh, det är den där Olsson. Visst är det Thomas Olsson som har sagt det? Du kan inte gå på sådant. Så sofistikerad är jag verkligen inte. Olsson vill väl att vi ska verka civiliserade eller något.

– Men jag är rätt jobbig själv, stimmar och skojar med alla. Vi retas och håller på dagarna i ända.

Nästa söndag kan det bli ännu fler upptåg i Delsjöterrängen.

ARTIKELN HANDLAR OM