HYLLAD – SOM GUD

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman: Han älskade varje sekund – så jävla bra

MANCHESTER

Talar nu inte bara för mig själv, utan för några hundratusen svenskar framför tv-apparaterna, några miljoner britter, fotbollsexperter runt om i Europa och inte minst ett fullsatt Old Trafford.

Alla satt vi där med tappade hakor och sa:

Att han var så bra.

Att han var så otroligt jävla bra fortfarande!

Jag kan bombardera er med klyschiga uttryck som ”drömdebut”, ”världsklass”, och ”jättesuccé” om ni vill, men det vore bara en konfirmation av vad ni redan sett med egna ögon.

Det som Henrik Larsson presterade under sina första 78 minuter i Manchester United väcker däremot frågor som vi alla vill ha svar på:

? Hur kan en 35-åring vara i så fantastiskt fin form att han springer sönder Aston Villas försvar, skapar mängder av målchanser, gör ett mål, slår eleganta klackpassningar till kompisarna – och till och med slänger sig upp i luften och gör bicykletas?

? Hur kan en 35-åring som varvat ner i allsvenskan kliva in bland den nya tidens superstjärnor och vara den snabbaste, starkaste, spänstigaste, skickligaste av matchens anfallsspelare?

? Hur kan en 35-åring ha ett steg och en kropp som om han vore 22 – och agera lika spralligt som om han vore en junior på grönbete?

Och framför allt:

? Hur kan en 35-åring som fått sitt livs mest spännande huvudroll ens tänka på att tacka nej till en uppföljare?

Jag tror inte han gör det.

För bra för att släppas i mars

Det har bara spelats en match än, men jag lovar att det redan diskuteras i Uniteds kulisser hur man ska få Larsson att stanna säsongen ut. Han är för bra för att släppas iväg hem till Helsingborg i mars, det såg hela världen i går.

Henrik Larsson kräver en större scen, han är right-up-there med Rooney och Ronaldo och de andra och han kan bli mannen som vinner titlar för United i vår.

Jag tror HIF, den gamla mjölkkossan, sitter i tidernas guldsits. För varje framträdande av den här typen som Henke gör ökar antalet miljoner som United måste pytsa in för att få behålla honom till maj.

Jag hann knappt börja skriva det här förrän jag fick telefon från Skelettet, The Times fotbollschef, som var nyfiken:

– Jag såg att du pratade med Henrik. Vad säger han? Kommer han att stanna? Inte kan han väl åka hem i mars?

Engelsk fotboll har längtat efter Henrik Larsson och efter den här insatsen på Old Trafford är svensken redan en kultfigur bland Uniteds fans. Ni skulle förresten hört hyllningarna i BBC-studion från såna som Gary Lineker och Alan Shearer, gossar som gjort ett antal mål genom åren. De känner igen en skyttekung när de ser en, och de älskar verkligen Henrik Larsson.

I det här landet gillar man dessutom folk som levererar rubriker på beställning, just det som Larsson gjorde.

Och det viktigaste:

Jag tror Henke kommer att stanna i United till sommaren därför att hans ögon sa det.

Jag tror aldrig jag sett en lyckligare fotbollsspelare – på den här nivån – än Henrik Larsson i går.

Som en nyfödd

När han kom ut till oss i det lilla svenska pressuppbådet efteråt var han som en nyfödd.

Han hade älskat varje sekund.

Han hade visat att han fortfarande är en av världens bästa anfallare.

Han hade blivit hyllad som en gud av ett fullsatt Old Trafford – både när han presenterades före matchen och när han klev av med krampkänning efter 78 minuter. Det var en standing ovation som hette duga.

Jag upprepar:

Detta var en LYCKLIG fotbollsspelare. En som på nåt sätt kommit till en plats där han...jaa, kanske alltid har velat vara.

Det var gott om Celtic-tröjor i publiken och många hade kommit för att se just Henrik Larssons debut. Den kärleken kommer aldrig att svalna.

Efterlängtad bekräftelse

Men jag tror också Henke fick nån slags efterlängtad bekräftelse, inom sig själv, på att han kan leverera även i en engelsk storklubb. Han har säkert många gånger under sin karriär funderat över hur det skulle vara att spela i ett lag som Manchester United.

Well, nu vet han.

Han var lysande i sitt spel och sitt rörelseschema, och om anfallspartnern Wayne Rooney bara varit hälften så spänd – nästan klumpig – i avslutningarna hade paret producerat fler mål.

Ole Gunnar Solskjaer, superreserven, kom in istället för Henke och sköt Uniteds segermål, 2–1, men jag tror Sir Alex Ferguson har sett vad han behöver:

Larsson är en man för startelvan.

Nu – och ända fram till maj.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM