Marta räddade Umeå

FOTBOLL

Gjorde ett mål och spelade fram till det andra

Ett mål och en fantastisk framspelning av Marta räddade Umeå IK i hemmamötet med Örebro. Serieledaren vann med 2–1 efter en hel del tur.

– Vi var sega i dag, tyckte landslagsbacken Karolina Westberg.

Umeå IK kan tacka Marta för segern. Hon gjorde ingen av sina bättre matcher spelmässigt, men, hon var kreatören bakom målen.

Efter 21 minuter gjorde Marta 1–0 på nick efter ett perfekt inlägg av Anna Paulson. En rätt så ovanlig företeelse att se brasilianskan använda huvudet på ett sådan sätt. Marta har därmed gjort 19 mål och ligger på andraplats i skytteligan, en fullträff bakom Göteborgs Lotta Schelin.

Fotbollskonst

Kort senare inledde Marta da Silva en minut av stor fotbollskonst. Hon fick bollen ute till vänster, snurrade upp tre försvarare och var på väg igenom innan hon fastnade på en Örebroförsvarare. Marta återtog dock bollen i straffområdet och startade showen på nytt med snurr- och sulfinter som höll fyra motståndare fullt sysselsatta. Sedan slog Marta in bollen mot den första stolpen och där dök Madelene Edlund upp och slog in bollen via ribban.

– Jag skällde på mina spelare att inte bara stå och titta på Marta. Då tappade jag koncentrationen en aning och hann inte med när hon slog inlägget. En miss av mig men jag måste säga att Marta är grym, sade Örebros målvakt Kristin Hammarström.

Hammarström är en av fyra målvakter i den tidiga VM-truppen och i söndagens match på Gammliavallen överglänste hon Carola Söberg i UIK:s mål, som också är uttagen.

Stor respekt

Reduceringen till 1–2 svarade duktiga tjeckiskan Pavlina Scasna för som fick fullträff från 25 meter. Bollen gick in vid Söbergs vänstra kryss.

Otagbart för UIK-målvakten som fick ytterligare en del att göra i den andra halvleken då Örebro flyttade upp spelet och blev betydligt aggressivare. Hon missade bland annat ett inlägg som Keeley Dowling nickade strax utanför det övergivna hemmamålet. Söberg kan också tacka stolpen, som prickades av inhopparen Emelia Erixon efter 66 minuter.

– Vi hade alldeles för stor respekt för UIK i början. I andra halvlek spelade vi riktigt bra och kunde ha fått en pinne med oss hem, sade Örebros tränare Richard Holmlund, som tidigare tränade UIK.

Karolina Westberg, som gör sin bästa säsong på länge, drog en lättnades suck efter segern.

– Jag är glad att det är en vecka till nästa match. Det behövs för att ladda om, i dag var vi sega, samtidigt som vi borde ha avgjort matchen med bättre skärpa i första halvlek.

UIK toppar allsvenskan med tre poäng före Djurgården och fyra före Malmö. Dif fick oväntat tufft hemma mot Bälinge men vann med 2–1, sedan Linda Forsberg gjort segermålet två minuter före full tid.

Malmö krossade ojämna Göteborg på bortaplan med hela 7–2 på Valhalla konstgräs.

TT