LÖSNING: KAMEROR

FOTBOLL

Polisen säger nej – då fotar klubbarna den egna publiken

Foto: ska stoppas Scener som utspelades under skandalderbyt mellan Hammarby och Djurgården förra året ska i framtiden undvikas med hjälp av egen kameraövervakning från klubbarna.

Kameror finns – men klubbarna får inte använda dem.

Här är lösningen: Egna fotografer.

– Vi har ett par egna killar som fotar publiken på våra hemmamatcher, säger Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist.

I förrgår kastade ett par personer in ölglas av plast mot Malmös Jon Inge Höiland. Föreningen lyckades identifiera de skyldiga, men inte tack vare kamerorna på Söderstadion.

Svårt med tillstånd

Det är nämligen svårt att få tillgång till polisens bilder från matchen. Det är också svårt för klubbarna att få tillstånd för fast kameraövervakning i Stockholm.

Men Djurgården har hittat en lösning på problemet.

– Vi har ett par egna killar som går omkring och fotograferar publiken, antalet varierar från match till match. De styrs från ett kontrollrum, där det sitter folk och håller koll på rörelser i publiken och dirigerar kamerorna dit de behövs, säger Bosse Lundquist.

Även Hammarby har använt sig av metoden. Klubbens ordförande Henrik Appelqvist vet dock inte om det fanns egna fotografer på Söderstadion under onsdagens match mot Malmö.

– Vi har använt det vid några tillfällen också. Jag vet inte hur många gångar dock, säger Appelqvist.

Har det fungerat bra?

– Jag vet inte hur framgångsrikt det har varit hos oss. Jag vet att Djurgården har väldigt goda erfarenheter av det, det är inte alls otänkbart att vi använder oss av det igen i framtiden.

Fångade skyldiga

Djurgården började använda sig av egna fotografer inför matchen mot Göteborg 12 juni. Samma match som assisterande domaren Stefan Wittman fick en snusdosa kastad på sig.

– Tack vare det lyckades vi fånga de skyldiga på bild och kunde stänga av dem från arenan, säger Bosse Lundquist.

Djurgården är det lag som för tillfället har flest personer avstängda från sina matcher, 17 stycken. Det har fått klubben att ta till den något okonventionella metoden.

– Vi måste få skydda oss mot enskilda som förstör, annars kommer vi aldrig att kunna spela fotboll, säger Lundquist.

Pelle Johansson, Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM