Motståndarna – fem fotbollsproffs och sex amatörer

FOTBOLL

VADUZ. I kväll möter svenska landslaget fem fotbollsproffs – och sex amatörer.

Lagkapten Fredrik Ljungberg vet hur Sverige ska springa hem tre EM-kvalpoäng mot lilleputtnationen Lichtenstein.

– Lag som inte är helt professionella har inte samma kondition, säger han.

En elektriker, en snickare, en sjukgymnast (som har ont i hälen), två studenter, en banktjänsteman – och fem proffs.

För Fredrik Ljungberg, Johan Elmander, Tobbe Linderoth och kompani väntar ett möte med flera spelare som lever i en helt annan värld än de själva.

– Det blir enklare att spela fotboll om man vet att det bara är det som man ska koncentrera sig på. Om man vet att hyran är betald, säger lagkapten Fredrik Ljungberg.

Grönsaksgubbe i mål

– Jag gjorde mål en gång mot Andorra och målvakten var grönsakshandlare och då fick jag många textmeddelanden från kompisar efteråt. Det är klart att man vaggas in i en verklighet där man vet att alla tjänar bra pengar och spelar fotboll så det är en verklighetscheck att alla gör inte det utan att de jobbar hårt vid sidan.

Ljungberg medger att han inte har någon stor kunskap om spelarna i Lichtenstein.

– Jag har all respekt för dem, men det är klart att jag kan inte rabbla alla deras spelare. Däremot har jag sett dem, vet ungefär hur de spelar, säger Fredrik Ljungberg.

Enligt vänsterbacken Erik Edman så håller laget ungefär superettanklass.

– Ja, jag tror det faktiskt. Samtidigt har de en lurig kille där uppe, Frick, som gjorde mål på oss senast och som vi måste se upp med, säger Edman.

Men Lichtenstein har tidigare visat att den enkla psykologin med underskattning och att motivation slår klass tar ut sin rätt. Portugal chockades med 2–2 i förra VM-kvalet.

Blivit bättre

Sverige tänker inte göra om samma misstag.

– Även om man på pappret vet att man ska vara ganska mycket bättre så vet man att det gäller att koncentrera sig och göra sitt jobb, säger Fredrik Ljungberg.

Han tycker att Sverige - bortsett från förra mötet med Lichtenstein då – blivit bättre på att komfortabelt klara av beställningsjobb.

– Vi kanske har lite fler individuellt skickligare spelare som kan hitta på lite extra. Vi kanske klarar att spela bollen lite mer på marken, på så sätt får man de att röra sig lite extra och det blir lite svårare för dem, säger Ljungberg.

ARTIKELN HANDLAR OM