”Helt fel av mig att göra så”

FOTBOLL

Kim spottade mot domaren – kan stängas av

Foto: Protesterade - förgäves Kim slår ut med armarna över domslutet. Lyons tränare Alain Perrin försöker tala med fjärdedomaren Julian Grelot men det röda kortet är ett faktum. Kim lämnar planen och Lyon får fortsätta matchen med en man mindre. Laget förlorar med 1–0.

TOULOUSE

Det var en mycket nedstämd och ångerfull Kim Källström som lämnade Toulouse i går kväll.

Hans utbrott mot fjärdedomaren Julian Grelot kan leda till två månaders avstängning.

– Jag spottade inte på honom, jag spottade­ en bra bit bredvid honom. Men det jag gjorde var helt fel och det är beklagligt, säger Lyonspelaren.

Sportbladet träffar Kim Källström utanför omklädningsrummet i Stadium Municipal. Han har lite torkat blod kvar i sitt högra, spruckna ögonbryn och en tung huvudvärk.

Men det är inte bara sviterna efter Toulousespelaren Nicolas Dieuzes armbåge som gör ont.

Kim Källström, landslagets och Lyons mittfältare, var i går mycket ångerfull över sitt uppförande i matchen mot Toulouse. Han rannsakade sig själv.

Det var i den 34:e minuten som Kim Källströms humör briserade. Han blev golvad av TFC-kaptenen Dieuzes armbåge i en luftduell på Lyons offensiva plan­halva.

Irriterad över att huvuddomaren Olivier Thual inte blåste av spelet gick Kim Källström gestikulerande, skrikande mot sidlinjen och fjärdedomaren Julian Grelot samtidigt som spelet böljade över till andra planhalvan.

Fick en armbåge

– Jag fick en armbåge och började blöda. Jag tyckte att han skulle blåsa av spelet, sen så spottade jag ett par meter bredvid domaren vilket var mycket klantigt gjort givetvis.

Du var väldigt arg?

– Det spelar ingen roll, det jag gjorde var helt fel och det är beklagligt.

Vad tänkte du när du gjorde det?

– Man tänker ju inte. Det finns inte så mycket mer att säga.

Var det en hög anspänning inför matchen?

– Det var inget speciellt, det var som en vanlig match.

Huvuddomaren Thual tvekade inte när han uppmärksammades om händelsen och Kims osportsliga uppträdande gav honom rött kort.

Med sänkt huvud lämnade Kim planen. Utvisningen blev slutet på en match som svensken börjat mycket bra på innermittfältet.

Besked på torsdag

Enligt flera franska journalister som Sportbladet talat med riskerar Kim en avstängning på två månader. Den franska domarkåren har inför säsongen varit ute i klubbarna och predikat för spelare och ledare om hårdare tag mot armbågar, fula efterslängar, tacklingar bakifrån – och respektlöst uppförande mot domarna.

Kims Lyon har också haft besök.

– Ja, såklart att vi har haft. I år var det armbågar, det känns ju lite ironiskt..., men respekt för domaren ska man alltid ha.

Domarna såg inte armbågen?

– Nej, men bara för att de gör fel ska inte jag göra fel. Det rättfärdigar ingenting.

Kim Källström och Lyons president Jean-Michel Aulas besökte domarrummet efter matchen.

– Jag bad om ursäkt givetvis. Det var helt fel av mig att göra så. De säger att jag spottade på honom, men det gjorde jag inte. Och det vet han också om, det har han sagt.

Franska ligans disciplinära kommission kommer att granska tv-bilderna på händelsen och på torsdag kommer ett besked om påföljd för svensken.

Vad tror du om straffet?

– Det vet jag inte, vi får se vad som händer.

Hur tacklar du den här motgången?

– Det spelar ingen roll om jag spelat bra innan eller inte. Jag gör ett beklagligt misstag, det är lika illa oavsett om jag spelar jämt eller inte.

”Han reagerade starkt”

Toulouse-mittfältaren Nicolas Dieuzes vassa armbåge fick Kim Källströms ilska att rinna över. Sportbladet talade efter matchen med Toulouses kapten, som medgav att han knockade Kim Källström.

– Det är mitt sätt att gå in i höjddueller, jag hoppar ofta med armbågarna högt. Jag ger honom en liten smäll men han reagerade starkt efteråt. Jag ursäktade

mig, det var inte min mening. Men det är en del av fotbollen, säger Nicolas Dieuze.

Hörde du vad Kim Källström ropade efter händelsen?

– Jag hörde ingenting.

Vad anser du om det röda kortet?

– Om han spottat mot domaren så är det rätt med rött kort. Men bilderna får utvisa det.Petra Thorén