ÖFK grupptvåa – nu kan storklubbar vänta

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BERLIN/STOCKHOLM. Östersund såg ut att gå mot gruppseger i Europa League men på grund av en missad straff slutar man tvåa.

Därmed kan klubben ställas mot Atlético, Arsenal eller Milan.

– Det känns surt att vi inte kan sätta straffen, vinna matchen och vinna gruppen, säger målskytten Sotirios Papagiannopoulos.

Östersund hade redan säkrat slutspel inför den sista gruppspelsmatchen mot Hertha Berlin i Europa League.

Omkring 2000 ÖFK-supportrar hade tagit sig hela vägen till den tyska huvudstaden vars arena, Olympiastadion, i övrigt ekade tomt. Hertha hade redan missat chansen till avancemang och intresset för matchen var därmed måttligt.

– Men det är inte så lätt att spela här, jag tycker att vi visar extremt mod och karaktär. Vi hade lite tur i första halvlek men i andra tycker jag att vi spelar riktigt bra, säger tränaren Graham Potter i Kanal 9.

Det var trots allt hemmalaget som hade de vassaste möjligheterna under den första halvleken. Bland annat drog Dardai upp bollen i ribban ovanför Aly Keita och målvakten räddade några minuter senare ett avslut från Genki Haraguchi.

Mittbacken målskytt

Östersund fick några lägen en stund innan paus. Mittbacken Sotirios Papagiannopoulos var högt uppe på offensiv planhalva och sköt ett hårt skott som målvakten Jonathan Klinsmann, son till Jürgen, tvingades sträcka ut på.

Det blev just Papagiannopoulos, nyligen uttagen i den svenska landslagstruppen till janauriturnén, som satte matchens första mål efter ett distinkt avslut.

Repliken från Hertha Berlin kom snabbt. Ett halvslumrande ÖFK-försvar kunde bara se på när Peter Pekarik rullade in 1–1.

Det kunde ha blivit seger för ÖFK. I slutskedet av matchen tilldelades Ken Sema en straff, men Klinsmann såg till att rädda Brwa Nouris spark.

– Det känns surt att vi inte kan sätta straffen, vinna matchen och vinna gruppen. Men jag kan inte klandra Brwa. Han har satt så många säkra straffar tidigare och vi är ju ändå vidare, säger Papagiannopoulos.

Kan möta Atlético

Eftersom Atheltic Bilbao besegrade Zorija Luhansk slutar Östersund tvåa i gruppen. Det innebär att Graham Potters gäng kan ställas mot lag som Arsenal, Milan eller Atlético Madrid i sextondelen i februari.

– 1-1 mot Berlin är ingen skam. Vi ville vinna gruppen, men tyvärr blev det inte så, säger Ronald Mukiibi.

Laget hyllades av Kanal 9:s expert Anders Svensson:

– Det är oerhört välförtjänt att Östersund går vidare, säger han.

Rent ekonomiskt blev gruppspelet en vinstaffär. Det oavgjorda resultatet innebär 49,6 miljoner kronor i inspelade pengar.

Lottningen till Europa Leagues sextondelsfinal sker på måndag klockan 13.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.