Oväntad regel tog landslagsstjärnan till Bajen

avErik Wallskog

Foto: Ola Axman
Elise Kellond-Knight.

Full pott och serieledare efter två omgångar.

När Hammarbys damer på lördag går för tredje raka segern kan ett minst sagt meriterat nyförvärv göra sin debut.

– Jag hade aldrig hört talas om Hammarby innan de tog kontakt, nu vet jag att det är en av Sveriges största klubbar, säger den australiensiska landslagsspelaren Elise Kellond-Knight.

Nästan 50 Bundesligamatcher, 95 landskamper för Australien och uttagen i VM:s All star-lag två mästerskap i rad. Det är några meriter Hammarbys senaste nyförvärv, Elise Kellond-Knight, har på sin lista.

Övergången blev klar i början av april och efter att precis ha spelat klart de asiatiska mästerskapen anlände den 27-åriga mittfältaren till Stockholm i måndags.

– Sverige är lite av ett outforskat område för min del. Jag har aldrig varit i Stockholm förut och visste inte så mycket om damallsvenskan innan jag kom hit. Jag har mött det svenska landslaget många gånger samt ställts mot Rosengård i Champions League. Så jag har i alla fall spelat mot ett av topplagen i ligan tidigare och vet att de håller hög kvalité. Min gamla lagkamrat Amanda Ilestedt har även berättat en del för mig, men rent generellt håller jag den svenska ligan och lagen här högt, säger det meriterade nyförvärvet.

Snårig väg till Bajen

Men övergången till Hammarby var allt annat än given. I slutet av förra året fick Kellond-Knight ont om speltid i sin tyska klubb Turbine Potsdam och en flytt till amerikanska Seattle Reign var så gott som klar. Men en oväntad tvist och lång väntan gjorde att allting gick i stöpet.

– Det är en lång historia. Jag var inte så nöjd med situationen i Potsdam och började få hemlängtan. Då dök möjligheten upp att spela i den amerikanska ligan NWSL som passar väldigt bra med den australiensiska ligan. Mellan oktober och februari spelar du i Australien och under februari till september spelar du i Amerika. Så jag frågade Potsdam om jag kunde få flytta och vi kom till en överenskommelse att jag kunde lämna och skriva på för Seattle.

”Frustrerande tid”

Men när Kellond-Knight anlände för att skriva på kontraktet satte oväntad regel stopp för allting. 27-åringen blev uppmärksammad om att hon fanns på ett annats NWSL-lags ”discovery list”.

– Om en klubb i Amerika skriver in dig på sin discovery list så är det de som har rättigheterna att kontraktera dig. North Carolina hade mig på sin lista utan att varken jag, min manager eller någon hade en aning om det. Det satte mig i en jobbig sitts där jag sagt till Potsdam att jag ville lämna, men jag kunde inte skriva på för den klubben som ville ha mig. Tiden gick och i februari kom jag och Potsdam överens om att bryta kontraktet och jag väntade på att det skulle lösa sig med Seattle. Efter en lång väntan blev det till slut bara en vecka kvar av transferfönstret och Hammarby hade tidigare hört av sig om att de gärna ville ha mig. Så jag bestämde mig för att flytta hit och jag känner att det här kommer bli en bra erfarenhet för mig.

Hur var hela den här perioden för dig?

– Frustrerande. När en klubb vill ha dig men en helt galen regler gör att det inte går så blir man väldigt frustrerad. Jag önskar ingen annan spelare att hamna i samma situation. Jag ska faktiskt undersöka saken lite, för denna regeln hade jag inte en aning om och ingen verkade veta om den i mitt fall. Det är helt galet och väldigt olyckligt och jag vet inte om jag vill spela i en liga som har sådana regler. Jag är säker på att någon borde blivit informerad om att jag var uppskriven på deras lista, men ingen blev det och det är ett stort problem. Jag ska ta kontakt med Fifpro (internationella spelarföreningen) och se vad vi kan göra. Jag hoppas mitt fall kan få någon typ av konsekvens eller aktion från NWSL.

Korttidskontrakt

Kontraktet med Hammarby gäller fram till sommaruppehållet. Ett Hammarby som inledde årets serie med att först besegra Limhamn Bunkeflo på Hammarby IP och sedan slå Kopparbergs/Göteborg på bortaplan. Innan Rosengårds seger mot Eskilstuna på torsdagskvällen var Bajen serieledare.

– Resultaten under inledningen av säsongen har varit imponerande. Vi låg i topp efter två omgångar och herrlaget ledde även sin serie. Så jag har förstått att Hammarby är en väldigt stor klubb i Sverige och det är perfekt. Som spelare vill man alltid spela i toppklubbar och nu är utmaningen för oss att fortsätta bygga på den här starten, behålla självförtroendet och fortsätta prestera bra resultat.

På lördag gästar Växjö de grönvita i damallsvenskans tredje omgång och då hoppas nyförvärvet få göra sin debut.

– Jag hoppas det, men vi får se. Jag har en liten skada och jag vill inte ta några risker som kan innebära att det blir värre. Jag vill spela och ska göra allt i min makt för att kunna vara med på lördag.

Vad tror du om matchen?

– Vi pratade lite om Växjö och kollade på klipp i onsdags. Vi vet hur de spelar, vilken formation de använder och så vidare. Även om jag inte tränat så mycket med Hammarby så tror jag att jag kommer anpassa mig fort. Tjejerna i laget har varit väldigt välkommande. Det har verkligen imponerat på mig hur de hjälpt till så att jag ska komma in i allting. Jag har bara varit här i några dagar, men det känns redan som jag är en del i familjen, avslutar Kellond-Knight.