AIK-profilen: ”Räknar med att inte bli ihågkommen”

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Per Karlsson har dragit på sig AIK-tröjan fler gånger än han kan räkna.

Trots det har mittbacken svårt se sig själv som en stor klubbprofil.

– Jag räknar med att inte bli ihågkommen, så får man se, säger han.

32-åringen Per Karlsson studerar 18-åringen Per Karlsson. Det är ett gammalt lagfoto, publicerat på AIK:s hemsida för närmare 14 år sedan.

– Där går man kanske sista året på gymnasiet, konstaterar han och ler.

Enligt artikel var du ”en av få ljusglimtar under 2004”.

– Jag kommer ihåg det, det var året vi ramlade ur. Jag gjorde ganska många matcher den säsongen, uppemot tio kanske...

Karlsson tvekar lite innan han tillägger:

– Om man får säga det, så tycker jag att min egen prestation var rätt bra det året trots allt.

Över 300 matcher i AIK-tröjan

Hur många gånger Per Karlsson har dragit på sig AIK-tröjan och representerat klubben vet han inte längre.

– Men det var väl 300 här för något år sedan, säger han.

Börjar bli svårt att räkna.

– Ja, men jag är fortfarande lika motiverad. Det blir nästan roligare ju äldre man blir.

Är det verkligen så?

– Man får en nytändning när man får in en ny tränare, ett nytt spelsystem... Det fungerar i alla fall som en nytändning för mig. Då känns det som att man lär sig något nytt också.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Blev lite orolig”

Under sina år i AIK har försvararen fått uppleva ett SM-guld, 2009. Inför årets säsong har klubben värvat friskt för att kunna utmana den regerande mästaren Malmö FF.

Är känslan att SM-guldet är närmare än på länge?

– Vi går egentligen in i varje säsong med målet att vi ska vinna... Men nog kan det vara så. Jag kan inte riktigt peka på vad det är, men vi har en fin kvalité på truppen, kanske bättre än tidigare, som gör att vi ska kunna ligga närmare än någonsin den här säsongen.

– Sen vet jag också att det inte alltid är de med mest kvalité som vinner, du måste få ut det också. Man blev nästan lite orolig här under cup- och träningsmatcherna, när vi inte fick ihop det.

Derbyförlust mot Djurgården i cupsemifinalen följdes upp av en 1–3-förlust mot superettanklubben Helsingborg i det allsvenska genrepet.

– Då kändes det som en sån där typisk match när vi inte fick ihop helheten. Vi vet att vi har spelare med duktiga kvalitéer men det är trots allt inte det som vinner matcher. Man måste göra det tillsammans, få ihop kollektivet.

Blev tagen av ”Nisses” besked

Just att få ihop kollektivet har varit extra svårt i just AIK:s försvarslinje. Under försäsongen meddelade först lagkaptenen Nils-Eric Johansson oväntat att han tvingas lägga av på grund av hjärtproblem.

– Vi har spelat så mycket tillsammans och känner varandra så bra, på det personliga planet är det väldigt tråkigt. Man blir tagen så klart, rent fotbollsmässigt så satt det i ryggmärgen vad Nisse skulle göra, säger Per Karlsson.

– Stoppar man in en ny spelare där så tar det ett tag innan man får den här kopplingen tillsammans.

Kort efter Johanssons avsked råkade en annan mittback, Jesper Nyholm, ett benbrott som håller honom borta hela säsongen.

– Hemskt tråkigt, jag tycker Jesper är en sådan duktig spelare. Han har en fin framtid för sig. Man håller alla tummar att det ska gå bra, att han får komma tillbaka och visa hur bra han är, säger Karlsson.

Hyllar Milosevic och Sundgren

Tränaren Rikard Norlings lösning blev dels att stoppa in nyförvärvet och hemvändare Alexander Milosevic bredvid Karlsson, men även att flytta ner Daniel Sundgren ett snäpp i planen.

Den sistnämnde drabbades av lungemboli så sent som i höstas och var tillbaka i startelvan lagom till genrepet.

– Han har kommit tillbaka från något väldigt svårt, plus att han har fått byta position. Det är en väldigt stor skillnad mellan att spela mittback och wingback, säger Per Karlsson.

– Men han har gjort det väldigt bra. Han tar ödmjukt till sig instruktioner och är samtidigt en jäkla vinnarskalle, du vet hur han kommer agera därute.

Karlsson hyser även lovord över Milosevic som inte är rädd för att styra och ställa.

– Nisse är en naturlig ledare, därför är jag extra glad att en sån som Alex har kommit in, någon som har det där ledarskapet mer än vad jag har, säger Per Karlsson.

Vill du helst ha den typen av spelare bredvid dig?

– Om jag får föredra något så är det så. Jag är ganska mycket en ledare på planen vad gäller hjälp att dirigera mina medspelare men det är ganska bra att ha någon som är auktoritär och tar för sig bredvid en.

”Räknar med att inte bli ihågkommen”

2013 avslöjade Sportbladet att Per Karlsson var aktuell för en kinesisk klubb, men att AIK då sade nej. Han medger att några flyttmöjligheter har dykt upp under årens lopp men att det aldrig har känts klockrent.

– Det har funnits tillfällen när jag har känt att ”det här kan vara ett bra steg”. Men när det väl har kommit till kritan så är det något som inte har känts rätt, ”nä, det blir inget den här gången” eller att jag har känt mer motivation kring att vara kvar.

– Men det är inget jag funderar på i dagsläget, fotboll är fantastiskt roligt fortfarande och jag trivs väldigt bra. Jag kan inte gå runt och ångra någonting.

Med sina 15 år i AIK är det svårt att inte kalla Per Karlsson för en stor klubbprofil. Även om han själv har svårt att ta in det.

– Jag vet inte... Folk ser ju på det så utifrån, men det är ingenting jag går runt och tänker på. Jag vill liksom inte ta det där steget bort från att vara fokuserad och prestera varje dag, jag vill inte gå runt och fundera på att man ska vara någon som folk tänker på så där... Det är nytt för mig, när du säger sådana där saker.

Verkligen?

– Ja, jag går inte runt och tänker på det. Det spelar ingen roll om jag har varit här si eller så många år, jag vill bara prestera här och nu. Varje match. Inte gå runt och fokusera på om man kommer bli ihågkommen eller inte.

– Jag räknar med att inte bli ihågkommen, så får man se. Blir det någonting så får man vara glad över det.

Jag vågar nog lova att du kommer bli ihågkommen.

– Vi hoppas det, haha.

* 17.30: AIK-IFK Göteborg, C More Fotboll

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM