Hope Solo: ”Är inte bara för vita rikemansbarn”

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är ett meriterat gäng som gör upp om ordförandeposten i det amerikanska fotbollsförbundet.

En av dem har vunnit VM, en av dem har två OS-guld, en av dem har över 200 landskamper på meritlistan.

Hon heter Hope Solo – och anses inte ha en chans att vinna på lördag.

På sin 36-årsdag den 30 juli förra sommaren fick Hope Solo som vanligt ett grattis-sms från Sunil Gulati. Solo och det amerikanska fotbollsförbundets ordförande delar födelsedag. I övrigt har de inte mycket gemensamt.

Några månader senare blåste det upp till storm inom den amerikanska fotbollen – för ovanlighetens skull utan att Hope Solo var en av huvudpersonerna.

Efter att det amerikanska herrlandslaget för första gången på 32 år inte lyckades kvalificera sig till VM vällde kritiken mot förbundet in. ”Det största fiaskot i amerikansk idrott”, skrev USA Today. ”Den mörkaste dagen i vår fotbollshistoria”, dundrade New York Post.

Den 4 december meddelade Sunil Gulati, som lett det amerikanska fotbollsförbundet i tolv år, att han inte skulle ställa upp för omval. Tre dagar senare aviserade Hope Solo sin kandidatur till ordförandeposten.

Foto: Eugenio Savio / TT / NTB Scanpix

”Vi behöver passionerat och intelligent fotbollsfolk som leder det amerikanska fotbollsförbundet. Strategin kan inte längre vara att ekonomisk vinst är viktigare än att göra framsteg”, skrev hon i ett meddelande på Facebook.

Hope Solo har flera gånger kritiserat förbundet för de nära kopplingarna till fotbollsligan MLS. Förbundets marknadspartner Soccer United Marketing (SUM) ägs av MLS och dess vd är MLS-bossen Don Garber. Enligt honom kommer SUM mellan 2002 och 2022, då det nuvarande kontraktet går ut, ha pumpat in 300 miljoner dollar i det amerikanska förbundet.

Ordförande i SUM är Kathy Carter. Hon är en av Hope Solos sju konkurrenter i valet på lördag och såväl Sunil Gulatis som Don Garbers favorit till ordförandeposten.

Det är dock inte bara Hope Solos kritik av rådande maktstrukturer inom förbundet som gör att hon inte anses ha chans att vinna på lördag.

”Ett gäng fegisar”

Sommaren 2016 var Solo ute efter sitt tredje OS-guld. Kvartsfinalen mot Sverige hade gått till straffar och USA låg illa till efter att Alex Morgan och Christen Press missat sina. Lisa Dahlkvist hade chans att avgöra med Sveriges sista straff.

Då vinkade målvakten Hope Solo till domaren. I ett försök att psyka Dahlkvist slet hon sönder spännet på sin ena handske och begärde ett nytt par.

I VM året innan hade Tysklands Celia Sasic missat en straff efter att Solo lämnat sitt mål och förhalat straffläggningen. Men Lisa Dahlkvist bara log och satte bollen högt i mål bakom Solo.

– Vi mötte ett gäng fegisar, säger Hope Solo till pressen efter matchen.

Foto: Eugenio Savio / AP TT NYHETSBYRÅN

Två veckor senare stängdes hon av i sex månader av det amerikanska fotbollsförbundet.

– Sex månaders avstängning, ingen lön och ett upphävt kontrakt med omedelbar verkan. Ett upphävt kontrakt?! Inte bara en avstängning. Det är skitsnack. Sjutton jävla år och nu är det över, sa hon med gråten i halsen i dokumentären ”Keeping score”.

Förbundskaptenen Jill Ellis menade att Hope Solo tjänat ihop till det långa straffet.

– Det har varit händelser utanför fotbollsplanen under en längre tid. Förbundet har varje gång gjort klart för henne att man förväntar sig att det var sista gången som man tvingas ta till åtgärder, sa Ellis till det amerikanska fotbollsförbundets hemsida.

”Vita rikemansbarn”

En av anledningarna till att Hope Solo kandiderar till ordförandeposten är att hon vill göra fotbollen tillgänglig för alla – inte bara för ”vita rikemansbarn”, som hon säger i en ny intervju med The Guardian.

Själv kommer hon från en annan bakgrund. I sin självbiografi från 2012 skriver Hope Solo att hennes mamma blev gravid när hon hälsade på pappan i fängelset där han 1980 avtjänade ett straff för förskingring.

Pappan, Vietnamveteran med italienskt påbrå, kom och gick under hennes uppväxt i Richland, Washington. När Hope Solo var sju greps han misstänkt för kidnappning efter att ha kört till Seattle och tagit in på hotell i flera dagar med henne och hennes bror. Det var även han som introducerade fotbollen i hennes liv.

Till VM i Kina 2007 smugglade Hope Solo med sig askan från sin far, som avlidit i hjärtinfarkt, och spred den i straffområdena. Trots att Solo på de fyra första matcherna bara släppte in två mål petades hon av förbundskaptenen Greg Ryan i semifinalen. Efter att ersättaren, veteranen Briana Scurry, släppt in fyra mål och Brasilien slagit ut USA sa Solo att Ryan tagit ett felaktigt beslut.

– Och jag tror att alla som vet någonting om den här sporten förstår det. För mig är det ingen tvekan om att jag hade räddat de där bollarna. Och faktum är att det inte är 2004 längre.

Flera lagkamrater reagerade med bestörtning på Solos nedvärderande kommentarer om Scurry och för första gången blev Solo avstängd från landslaget.

Greps för misshandel

2014 greps Hope Solo misstänkt för att ha misshandlat sin halvsyster och systerson under en fest. En vecka efter att fallet lades ner – halvsystern och systersonen vägrade samarbeta med myndigheterna – greps Hope Solos man Jerramy Stevens när han körde alkoholpåverkad. Fordonet som den tidigare NFL-stjärnan körde tillhörde det amerikanska fotbollsförbundet och bredvid honom satt Hope Solo. Stevens dömdes till ett kort fängelsestraff och Solo stängdes av från spel i landslaget under 30 dagar.

Parallellt med turbulensen utanför planen och framgångarna på densamma har Hope Solo fört en kamp mot förbundet för att USA:s fotbollsdamer ska få högre löner. Något som hon själv tror var anledningen till den långa avstängningen efter att hon kallat de svenska spelarna för fegisar.

– De använde min kommentar för att bli av med mig. Ni känner säkert till att jag har kämpat för jämställda löner. I alla domstolsdokument står det "Hope Solo mot amerikanska fotbollsförbundet", sa Hope Solo när hon medverkade i Skavlan hösten 2016.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur det än går i valet på lördag lär det amerikanska fotbollsförbundet få höra mer från Hope Solo. Hon är inte typen som låter sig tystas.

I april förra året fick USA:s fotbollsdamer till slut ett nytt avtal som enligt New York Times innebar att deras löner höjdes med över 30 procent. Inklusive bonusar betydde överenskommelsen att vissa spelare fördubblade sina ersättningar, rapporterade tidningen.

Och vem vet, är det någonting vi har lärt oss av amerikanska val de senaste åren är det att de kan sluta på märkliga sätt.

Frågan är om Hope Solo får ett grattis-sms av Sunil Gulati om hon vinner.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hope Solo

Fotboll

USA