Jag ska inte bli tjock...

FOTBOLL

Tråkig och hård träning så ska Fredrik Ljungberg bli helt frisk och spelklar igen

KÖPENHAMN

Fredrik Ljungberg haltar in i Köpenhamns flygplats ankomsthall stöd på kryckor.

Klädd i kamouflagemönstrade kortbyxor och ljus t-tröja.

Den röda tuppkamfrisyren är ersatt av kort sommarsnagg med åtminstone antydningar till polisonger.

Nyopererad – men leende.

– Skadan är historia. Nu ser jag framåt, säger 25-åringen.

Foto: TOMAS BERGMAN/BILDBYRÅN
Fredrik Ljungberg på kryckor men med ett litet leende på Köpenhamns flygplats, där han i går mötte pressen och berättade om skadan, operationen, läkningen och hur han ska ta sig tillbaka till världsfotbollen så snabbt som möjligt. Men räkna med att det tar minst två-tre månder innan han kan göra comeback i Arsenal.

Framåt är två till tre månaders rehabilitering innan det kan bli dags för riktig fotbollsträning igen. Hur långt fram han sen måste tänka för att prata matcher igen vill han inte spekulera i. Höstens EM-kval, Champions League och engelska ligaspel är avlägsna mål.

– Eftersom jag ändå är nere som det är har jag försökt att låta bli att titta på spelprogrammen. Jag missar tyvärr en del matcher, men det vill jag inte tänka på. Då blir jag bara mer deppig...

Deppig är ett för starkt ord, rättar han sig själv snabbt.

Men rejält besviken har han självklart varit. Veckorna i Japan under fotbolls-VM var jobbiga. Att ha ont och inte få veta vad det berodde på tog hårt på psyket.

Efter VM antydde han att han var kritisk mot de svenska landslagsläkarna som försökte att dra loss det som spände i höften.

”Klickade till i höften”

Nu säger Fredrik Ljungberg:

– De gör så gott de kan. Det är historia nu. Det kändes lite lättare efter det där rycket, men visst fasen blev skadan värre av att jag spelade matcherna mot England och Nigeria.

Förmodligen skadade Fredrik Ljungberg, 25, sig på träning efter matchen mot Japan inför VM.

– Jag stod på vänsterbenet och vred över med högerbenet. Då klickade det till inne i höften. Det gjorde ont men man såg inget på magnetröntgen. Då blev jag konfunderad – för man hör ofta när något går sönder.

De efterföljande undersökningarna gav inga svar och Fredrik Ljungberg ville så gärna spela vidare.

Efter matchen mot Nigeria haltande han svårt men han försökte ändå att komma till spel mot Argentina.

– Joggade lite på matchvärmningen och kände inget speciellt men när jag la över högerbenet och klämde den skadade biten då var det bara att lägga ner. Det fanns aldrig någon chans.

– Det var helt stopp. Man försöker alltid mörka lite grand men efter Nigeriamatchen haltade jag fyra-fem dagar och kunde knappt gå. Argentinamatchen var körd men sen fanns det fyra dagar kvar till matchen mot Senegal.

På grund av infektionsrisk förbjöds han att genomgå en stor undersökning i Japan och då var Fredrik Ljungberg beredd att åka hem till Sverige och sen tillbaka igen.

– Det är ju bara tolv timmar med flyg.

Hade han gjort det hade det inte blivit någon returresa till Japan. När han väl kom tillbaka från VM visade en röntgen direkt hur allvarligt skadad han verkligen var och Ljungberg opererades i Cambridge.

”Läkaren var nöjd”

Ljungberg förklarar:

– Det var vävnader som var lösa i höften. När jag rörde mig fastnade dom. Det var därför som jag fick så ont. Det är de bitarna man har tagit bort och gjort vid allting annat rent allmänt. Vad jag förstår såg höftkulan ganska bra ut.

– Jag skulle kanske ha gjort det tidigare, det är ju ganska nära säsongen, men det är skönt att det är gjort. Nu ser jag bara framåt och läkaren sa att han var nöjd med operationen. Det får jag lita på och bara köra på.

I stället för semester väntar nu en sommar med hård och tråkig träning eftersom den lilla runda favoritleksaken inte får vara med.

– Jag ska kunna träna så att jag inte blir tjock under uppehållet...

–...och hålla uppe flåset lite grand så att jag inte ska behöva träna allt för länge för att bli fit när jag kommer tillbaka.

Träningen kommer han att sköta i Halmstad.

– Jag kommer att sköta rehabilitering hemma i Sverige i nästan fyra veckor. Det blir mycket träning i vatten och det kan jag lika gärna göra i Halmstad. Sen fortsätter jag träningen i London. Arsenals läkare ska titta på mig efter fem-sex veckor för att göra en bedömning. Tycker han att det ser bra ut då kan jag kanske få börja jogga och svänga i sidled.

Han ska kunna komma tillbaka lika stark som han var före skadan.

– Det tycker jag är viktigt. Läkaren sa att jag ska kunna bli frisk till hundra procent, säger Arsenalspelaren.

Du verkar revanschsugen?

– Klart att det var frustrerande i Japan. Att få spela ett VM är något man ser fram emot. Man blir besviken när man funderar över vilka matcher jag kunde ha spelat. Samtidigt är det positivt att man har hittat vad som var fel och att man har gjort vid det. Nu är det bara att vänta fyra år till.

Och dessförinnan är det ju EM. Och engelska ligan. Och Champions League.

En del tycker ni spelar för många matcher.

–  Jag vet inte hur många matcher jag spelade förra säsongen, men det var oerhört många skador på de spelare som gjorde många matcher. Jag tycker det är synd och kanske bör man tänka över det.

– En del spelare som inte var skadade såg trötta ut. Man vill ju att alla ska vara i toppform när det är ett VM. Men det är så här det ser ut just nu, säger Ljungberg.

Och trots allt är det ju just det som driver honom att genomföra den trista uppbyggnadsträning som väntar – att få spela och vinna de stora matcherna.

Sjukgymnasten i Halmstad: Han lämnar inget åt slumpen

En sjukgymnast i Halmstad.

Det är mannen som ska hjälpa Fredrik Ljungberg tillbaka till fotbollsplanen.

Först i Arsenal – sen i landslaget.

Stefan Alfelt