Blågults nästa uppdrag: stoppa förtryckarstaten

FOTBOLL

Finns ingen anledning att bojkotta Nordkorea

BANGKOK

En av ”ondskans axelmakter”, en diktatur, en förtryckarstat – Nordkorea har många namn.

I dag möter de Sverige i fotboll.

– Nordkorea är accepterat i sportvärlden, det är det vi följer, säger Lars Lagerbäck.

Foto: Tobias Grahn spelar från start i dag.

När Nordkorea diskuteras internationellt brukar det vara andra frågor som diskuteras än hur högt man ska inleda presspelet.

Men i dag kommer de svenska förbundskaptenerna att göra just det, när Sverige möter Nordkorea i King’s Cup, två dagar efter diktatorn Kim Jong Ils 61-årsdag.

– Det finns ju diktaturer i ett antal av världens länder, men vi följer de rekommendationer som finns. Är de inte bojkottade på högre ort, av FN eller något, så ser jag ingen anledning att idrotten ska fatta egna beslut. Jag tror varken att vi eller samhället skulle vinna något på det, säger Lars Lagerbäck.

Kan det till och med vara bra att möta sådana länder?

– Ja, det tror jag att det kan vara. Förhoppningsvis kan olika former av kontakter leda till att man påverkar på något sätt.

I dag vill Sverige främst påverka genom att vinna.

Förbundskaptenerna har bytt ut tio spelare ur startelvan senast, bara Niklas Skoog är kvar i laget. David Marek, Fredrik Lundqvist och Mattias Lindström debuterar. Och efter 3–2 i matchen mot Qatar är det nya laget rejält sugna på att visa upp sig.

– Det är det här man har längtat efter. Det är ruskigt varmt så det gäller att spela smart, säger Kennedy Bakircioglü.

Kennedy kommer att spela till höger på mittfältet. På andra kanten kommer en annan lirare att få chansen att visa upp sig.

– Det ska bli skoj. Nordkorea spelade tufft, med mycket fasthållningar, men det är så det är, säger Christian Wilhelmsson.

Laget:

Simon Bank