12 223 dar sen sist - spricker sviten nu?

MANCHESTER

Michael Owen mot Johan Mjällby - Emile Heskey mot Michael Svensson.

Det kommer att gå undan på Old Trafford i morgon.

Vi pratade siffror till frukost och kom fram till att klarade sig detta svenska landslag undan med 0-2 eller 0-3 så fick vi nog vara nöjda. Nån sa till och med 0-6"

Då sa jag: 12 223!

I morgon är det nämligen exakt 12 223 dagar sedan England besegrade Sverige.

Trettiotre och ett halvt år med åtta inbördes möten utan någon enda engelsk seger har vi upplevt sedan England vann på Wembley med 3-1 1968.

En tid så fjärran att inte en enda av dagens svenska landslagsspelare ens var född då.

Såna fakta gillar jag att ta fram på plats i det land som leds av de amerikanska krigsstyrkornas främste hejaklacksledare Blair, i den stad där ett fotbollslag vid namn United bara vunnit en av sina sju senaste tävlingsmatcher, och där det bara är en enda plusgrad, och det till och med föll några snöflingor under dagens svenska träning på Cliff Training Ground i förorten Salford.

Fakta som lämpligt motgift till allt det bländverk som sprids från varumärken som Svennis och Beckham.

Utan Sveriges just nu fyra största stjärnor ska detta lag vara en munsbit för den nation som alltid tror, att den är bäst i världen i den här branschen. Men så fungerar lyckligtvis inte fotboll.

Munsbit, förresten"

Det var väl Sverige även inför de där åtta matcherna som gått sedan 1968, och ändå har England på dessa inte gjort mer än fem mål.

Så var det med det"

"Kocken" reducerade

Nej, ska grabbarna på puben leva på gamla meriter tvingas man alltså så långt tillbaka som till 1968, när Martin Peters, Bobby Charlton och Roger Hunt gjorde tre mål för de regerande världsmästarna, när Hammarbys Rolf "Kocken" Andersson reducerade på övertid, och när Örebros målvakt Sven-Gunnar Larsson sparkades medvetslös av mittfältaren Alan Mullery, då lika hård på plan som han nu är elegant som tv-kommentator.

Mullery, som laddat för skott samtidigt som Sven-Gunnar slängde sig efter bollen, träffade aldrig bollen - i stället svenskens huvud. I ett dygn låg Sven-Gunnar medvetslös, efter tre dygn var krisen över, efter en vecka fick han lämna sjukhuset.

Matchen sändes i svensk tv, och miljoner tittare såg vad som hände. Alla såg - utom tv:s Putte Kock som inte fattade vem av svenskarna som låg knockad.

Gång på gång gick Putte igenom laget, men alla fanns ju där, oskadade. Puttes problem var, att han varje gång började med högerbacken Jan Karlsson och gick fram till vänsteryttern Örjan Persson utan att tänka på att ett lag även har en målvakt.

Tittarstorm förstås - och på Aftonbladets förstasida hade vi rubriken: "Dramat som Putte Kock missade i tv!".

Svensson på undantag

Som det gick att tyda träningen i går ser det svenska laget ut så här i morgon: Magnus Hedman i mål, backlinjen Christoffer Andersson - Michael Svensson - Johan Mjällby - Erik Edman, ett mittfält med Niclas Alexandersson till höger, Magnus Svensson till vänster, Tobias Linderoth defensivt och Håkan Mild offensivt, och för första gången med Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck i topp.

Alltså än en gång med Anders Svensson satt på undantag, ett lag främst komponerat för att stå emot en engelsk anstormning i början. Ett lag med stark defensiv i offensiven kanske man kan säga.

Till sist, dagens goda nyhet som jag hör i form av en vetenskaplig rapport på tv-kanalen Sky: det är bra för män att gå på puben.

Det var väl ändå ingen nyhet...

SVERIGE-ENGLAND

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN