”Zlatan är en unik spelare”

FOTBOLL

Bosse Larsson hyllar Zlatan: Han är den givne kandidaten

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDGREN
LEGENDAR Bosse Larsson var given i det svenska landslaget under slutet av 60-talet och större delen av 70-talet, och är en legendar i Malmö. Men nu kan han passeras av Zlatan Ibrahimovic – åtminstone i antalet guldbollar...

MALMÖ. Han var först om att få Guldbollen två gånger.

Nästa vecka kan Bo Larsson, 65, få se en annan Malmöpåg blir först till tre.

– En sådan som Zlatan är helt fantasisk att se. Självklart är han den givne kandidaten, säger Bosse Larsson.

Frun Anita kallar honom aldrig något annat än Bo.

Men i Malmö är han världsberömd som Bosse. Alla vet vem Bosse är och precis som för en viss Ibrahimovic behövs inte något efternamn.

Zlatan är Zlatan och Bosse är Bosse. Det finns ett replikskifte i dokumentären Blådårar som blivit klassiskt bland alla MFF-fans.

Filmaren frågar den legendariske spelaren och sedermera lagledaren Egon ”Todde” Jönsson om vem som är den bäste MFF-spelare han sett. Jönsson svarar utan att tveka: Bosse.

Filmaren försöker lirka.

– Vi yngre tänker ju gärna på spelare som Jonas Thern, Stefan Schwarz och Patrik Andersson.

Jönsson nickar.

– Ja, jo. Di var bra di osså. Men ente som Bosse. Han kunde allt.

Zlatan större än Bosse?

Det pågår en ständig debatt i fotbolls-Malmö om vem som är MFF:s bäste spelare genom tiderna. Här är Zlatan Ibrahimovic på inget sätt den givne vinnaren. Bland den äldre generationen är det tveksamt om Ibrahimovic någonsin kommer att betraktas som den störste. Ännu mer förvånande är att de yngre MFF-fansen, de som aldrig ens kunnat se Bosse Larsson spela, tvekar när man får frågan om vem som är klubbens störste genom tiderna.

Till och med Bosse Larsson själv tvekar.

– Det beror ju till stor del hur man räknar. Zlatan spelade ju bara en och en halv säsong i a-laget i Malmö. Å andra sidan är han ju en otroligt bra fotbollspelare som kan göra saker med en boll som vi inte gjorde på min tid, säger Bosse Larsson som i dag jobbar som maskinuthyrare på ett byggföretag i Malmö.

Kan bli staty

Det har länge pratats om att Bosse Larsson ska stå staty utanför Malmö FF:s nya arena. Något konkret beslut är dock ännu inte taget.

– Jag har hört ryktena men vet inte hur det blir med det där. Jag har inte hört något om det på ett bra tag, säger Bosse Larsson.

Sin första Guldboll vann Bosse Larsson som 21-åring, 1965, samma år som han var med och förde Malmö FF till SM-guld.

Då hade Larsson redan som 19-åring vunnit den allsvenska skytteligan och 1964 debuterade Bosse Larsson i det svenska landslaget. Det blev totalt 17 mål på 70 landskamper för Larsson mellan 1964 och 1978. Georg ”Åby” Ericsson förklarade på ett tydligt sätt Bosse Larssons betydelse för svensk fotboll när han förklarade hur man gjorde när man tog ut det svenska landslaget under slutet av 60-talet och större delen av 70-talet.

– Man börjar med att ta ut Bosse Larsson, sedan funderar man på resten.

Efter att i många år ha levt ett liv långt från så väl rampljus som fotboll har Bosse Larsson de senaste åren börjat skymtas till lite då och då.

– Det känns väldigt kul att folk fortfarande minns och uppskattar det jag gjorde, säger Larsson.

Att Zlatan Ibrahimovic nu kan vinna Guldbollen en tredje gång och gå upp i ensamt majestät vad det gäller antalet utmärkelser är inget Bosse Larsson har något emot.

”Spelar i en stor liga”

– Det är inte fel att ge honom den igen. Han är unik. Nu spelar han dessutom i en stor liga, det går inte riktigt att jämföra med allsvenskan.

Om inte Zlatan får årets Guldbollen, vem tycker du då ska få den?

– Oh, där är många. Henrik Larsson är väldigt bra år efter år. Det är svårt att säga.

Med tanke på att Zlatan Ibrahimovic är 27 år och bör ha många år kvar på högsta nivå lär han hinna passera Bosse Larsson vad det gäller antalet guldbollar.

Däremot är det mer tveksamt om han i Malmö någonsin kommer att bli annat än lika stor som Bosse Larsson.

GULDBOLLENS DUBBELVINNARE

I år kan Zlatan Ibrahimovic (vinnare 2005 och 2007) bli förste spelare någonsin att vinna Guldbollen tre gånger.

Åtta andra har vunnit priset två gånger: Bosse Larsson (1965, 1973), Ralf Edström (1972, 1974), Ronnie Hellström (1971, 1978), Glenn Hysén (1983, 1988), Tomas Brolin (1990, 1994), Patrik Andersson (1995, 2001), Henrik Larsson (1998, 2004) och Fredrik Ljungberg (2002, 2006).

Här hittar du alla tidigare vinnare av Sportbladets Guldbollen – från Gren till Zlatan!

ARTIKELN HANDLAR OM