Hammarby klättrar – helt förgäves

Av: David Tanentsapf

Publicerad:
Uppdaterad:

Inget Europaspel i stan nästa år

Hammarby klättrar i tabellen – men förgäves.

Efter tio raka säsonger är det klart att inget Stockholmslag kvalificerar sig för Europaspel i år.

– Trist, det är viktigt för våra unga spelares utveckling, säger Bajenbacken Suleyman Sleyman.

Foto: Sleyman.

Stockholmslagen har haft ett mellanår i allsvenskan och svenska cupen och varken Hammarby, AIK eller Djurgården kommer att delta i någon av Europacuperna nästa säsong. Ett stort trendbrott – minst ett stockholmslag har kvalificerat sig för Europa sen säsongen 1998.

”Det är trist”

– Europaspelet är ju där man utvecklas. Man får prova på att spela mot andra typer av motstånd och möta lag med helt andra spelidéer än vad vi är vana vid från allsvenskan. För mig spelar det ingen roll hur det går för AIK och Djurgården, men för vår egen del är det trist. Särskilt för våra unga spelare, säger Suleyman Sleyman.

Betyder mycket

Hammarbys informationschef Urban Rybrink är inne på samma spår, men säger att en utebliven Europa­cupplats får fler konsekvenser än bara de sportsliga.

– Det betyder ju mycket för spelare som är under utveckling, bara det att få åka ut och resa och den biten. Sportsligt kan det vara viktigt, men då ska man ju inte åka ut i första omgången som svenska klubbar brukar göra. Man måste gå en bit för att det ska ge något. Sen är det ju viktigt för vårt varumärke, att Hammarby syns i andra länder och att det pratas om klubben ute i Europa. Samtidigt finns det ju andra sätt att synas, som när Sebastian Eguren pratar om Hammarby när han gör succé i Spanien.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.