IFK Göteborg

SKYTTE-UNGEN

Av: 

Anders Sundin

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

GÄVLE. Det tar tid att etablera sig i allsvenskan.

Robin Söder, 17, trippade försiktigt in i debuten mot Trelleborg i början av juli.

24 dagar senare är han seriens effektivaste spelare.

Efter Robin Söders nickmål förra veckan hade Gefle i går hårdare koll på Blåvitts talang.

I åtta minuter.

I den nionde tog Söder bollen, stötte fram mot Pontus Wernbloom, fick tillbaka skarven vid straffområdslinjen och drog till. Målet, som kom att avgöra matchen, satt perfekt i bortre burgaveln.

Sensation för alla

Att en 17-åring avgör en allsvensk match är överraskade. Att han nu gjort det tre gånger i rad och blivit de regerande mästarnas guldvapen – ja, det är en sensation till och med för honom själv.

– Mitt mål var att få träna med a-laget när jag kom till Göteborg och jag hade inte ens vågat tro på allsvenskt spel, säger Söder.

– Visst hade jag tänkt på a-laget lite grand, men inte mer än att jag skulle få träna med dem. Men främst ville jag bli en bättre fotbollsspelare. Och jag har blivit mycket bättre än i vintras.

Har du någon ny målsättning nu?

– Jag kan bara göra mitt bästa i varje match och i varje träning och på så sätt blir ordinarie i laget.

Mångsidighet

Enligt Sportbladets nyframtagna statistik är Söder allsvenskans vassaste spelare. Med 0,75 mål per match är han hårfint bättre än skytteliga­ledaren Patrik Ingelsten. Men mätt i speltid är Söder överlägsen: han gör mål var 56:e allsvensk minut. En nyckel till framgången är kvickheten, men de tre allsvenska målen och fullträffen i Champions Leaguekvalet tyder också på mångsidighet.

Mot Djurgården spurtade Söder sig fri, mot Murata visade han iskyla, i första mötet med Gefle tog han till huvudet och i gårdagens retur provade han på väggspel.

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild, som i fjol värvade Söder från division 3-klubben Stenungsund, är lyrisk över sitt nyförvärv.

– Robin Söders avgörande mål här mot Gefle är underbart att se. Vi trodde på vår höjd att han skulle få träna med a-laget och eventuellt få göra inhopp när vi värvade honom. Så han har överträffat alla våra förväntningar förstås, säger han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

IFK Göteborg

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Gefle IF