Elfsborgs-fans: Vi vill ha Sundhage

Supportrarna vill se henne som ny tränare: Jag är redo

Svensk damfotbolls levande legend, Pia Sundhage,43, blir ny tränare i Elfsborg.

I alla fall om lagets supportrar får som de vill.

– Jag är redo. Frågan är om grabbarna är förberedda att lyssna på en kärring, säger Pia Sundhage och skrattar.

Foto: Pontus Höök
En av mina drömmar Elfsborgs supporterklubb vill se Pia Sundhage (till höger) som ny tränare i klubben.

Det är Elfsborgs supporterklubb Guliganerna som funnit lösningen på vem som ska leda laget.

– Det krävs nya grepp inom klubben, säger Guliganernas ordförande Jonas Claesson.

Pia Sundhage som befinner sig i USA för att spionera på Sveriges motståndare under VM-slutspelet blir överlycklig när Sportbladet berättar om Guliganernas idé.

– Jag har all erfarenhet som krävs och det är en av mina drömmar att få träna ett herrlag på elitnivå, säger hon.

”En väldig skillnad”

Men spelarna i Elfsborg är mer skeptiska till förslaget. Trots att Sundhage har 30 års erfarenhet av landslags- och elitfotboll.

– Det är en väldig skillnad mellan herrarnas och damernas elitfotboll. Hon måste vara auktoritär och sätta sig i respekt bland spelarna – annars kan det bli jobbigt, säger anfallaren Lasse Nilsson.

Om Pia Sundhage blir ny tränare i Elfsborg blir hon den första kvinnan att träna ett svenskt herrlag på elitnivå i fotboll.

– Det skulle ge en massa publicitet och jag tror inte att en kvinna skulle göra ett sämre jobb än en man, säger Jonas Claesson.

Pia Sundhage har den senaste säsongen tränat Boston Breakers i den amerikanska damligan och för en månad sedan utsågs hon till ligans bästa tränare. Men hennes amerikanska tränarkarriär fick ett abrupt slut i måndags, när ligan lades ned. Därmed blev Sundhage arbetslös efter tre år i USA.

Hennes fotbollskarriär saknar motstycke i Sverige. Hon representerade landslaget i över 20 år och 146 gånger, och var även den första svenska kvinnliga fotbollsspelare som blev proffs – i italienska Lazio.

Och nu längtar Guliganerna efter hennes ledaregenskaper.

”Det låter långsökt”

Elfsborgs tränare Anders Grönhagen har meddelat att han slutar efter säsongen och klubben har ännu inte hittat en ny tränare. Den före detta landslagsbacken Roland Nilsson tackade nyligen nej till erbjudandet.

– Man vet aldrig, trots att det låter långsökt, säger klubbens sportchef Stefan Andréasson när han får frågan om klubben kontaktat Sundhage.

Men supportrarna har inga frågetecken.

– De andra tränarna går bara runt mellan klubbarna. Se vad som hände när Halmstad plockade fram Jonas Thern från ingenstans, säger Jonas Claesson.

Och visst kan Sundhage vara rätt kvinna för jobbet.

– Jag är själv gammal Elfsborg-supporter. Min idol som liten var Thomas Ahlström

Han är i dag är assisterande tränare i Elfsborg.

Pierre Matteoni

ARTIKELN HANDLAR OM