Sportbladet granskar topplagen i La Liga

Publicerad:
Uppdaterad:

Real Madrid

Real Madrid har ett väldigt kreativt lag med flera spelare som kan göra det ovänta? jaha, det visste ni redan?

  Den fråga som kvarstår - och har förstärkts ytterligare - efter premiären mot Betis är hur los merengues ska kunna vinna allt utan att ha ett matchande försvarsspel. I går fortsatte spekulationerna kring Valencias Ayala och Borussia Dortmunds Christoph Metzelder. Frågan är om inte den något snabbare Metzelder till och med skulle vara ett bättre alternativ i ett lag som ofta spelar ett hyfsat högt försvarsspel?

Även på mittfältet saknades i går en lugnande hand (fot) - den sitter på den Claude Makelele som numera handlar på Harrod"s i sydvästra London. Vikarien Cambiasso har kvalitet, men imponerade inte i går. Juanito körde över honom på Joaquins fina hörna, och på det viset vinner man ingen Champions League. Bara timmar kvar tills transferfönstret stänger?

Barcelona

Tre nyförvärv i startelvan i går (Quaresma, Ronaldinho, Van Bronckhorst), men den kanske viktigaste av dem går fortfarande skadad. Rafael Marquez kan vara - eller åtminstone växa ut till - den trygghet som Barças försvarslinje så förtvivlat behöver. Reizigers agerande före Urzaiz nick är inte värdig en mittback i en av världens största klubbar.

MEN - Barcelona fick tre poäng, precis som de numera brukar få på San Mamés, och det kan vara värt mer än någon anar. Om det är något som Rijkaard och hans spelare behöver så är det arbetsro och tid att kunna spela ihop alla de nya beståndsdelarna till ett lag. 4-2-3-1-modellen med Xavi och Gerard som städgummor kan passa alldeles utmärkt, och offensivt handlar det mesta om att skapa så mycket utrymme som möjligt åt Ronaldinho. Om det lyckas så kan Barça fortfarande räknas in bland titelkandidaterna.

Och i år är ju Luis Enrique med från början?

Valencia

Oroligt hos los Chés, förstås. Ayala petades ur truppen eftersom "el ratón" ("musen") uppenbarligen hellre skulle vilja flytta till Madrid än att rensa i försvaret på Mestalla. Efter 1-1 mot spöklaget Valladolid (fyra segrar på sju besök) visslade hemmapubliken åt Rafa Benitez mannar.

- Jag hoppas att vi kan bli samma lag som vi varit. Vi måste glömma förra säsongen, den var ingen katastrof men vi kvalade inte in till Champions League, sa Pablo Aimar till Marca i fredags.

Han gjorde sitt bästa i går. Aimar var det enda ljuset i en match där säkerhetsnarkomanerna Valencia mötte ett tokdefensivt Valladolid. Det blev inte roligt. Aimars mål var fenomenalt, men annars lyser självförtroendet med sin frånvaro i Valencia. När Kily Gonzalez lämnat blir Vicentes ansvar större, men han imponerade inte i går. Och nye brassen Oliveira fick en mardrömsstart, med missad straff och allt.

Real Sociedad

Breddmässigt kan inte La Real mäta sig med Madrid, som även bakom alla sina superstjärnor har en grym trupp. I går saknades Nihat, och även om lille sydkoreanen Soo gjorde så gott han kunde och växte efter sitt halva mål (Kovacevic "stal" det) så blev baskernas offensiv mycket mer förutsägbar än normalt. Denoueix utstrålar trygghet och långsiktighet som tränare, men är oerhört beroende av att hans förstaelva fungerar. Största besvikelsen i går var Lopez Rekarte, som inte levde upp till det varumärke han etablerade i fjol.

Spelsystemet är samma som i fjol, 4-4-2 med två offensiva kantkreatörer i Karpin och läckre vänsterfoten De Pedro. Real Sociedad kommer att få det svårare att överraska i år, men när Xabi Alonso blivit varm i kläderna kommer de att kunna ställa om precis lika snabbt som förra säsongen - och då är det inte många som hänger med.

Simon Bank

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.