Snart fransk premiär

FOTBOLL

Sportbladet granskar: Läget i Ligue 1 två veckor före avspark

Fotbollshösten är snart över oss igen.

Därför fortsätter vi i dag med Sportbladet XL, i väntan på att Europas toppligor ska sparka igång.

Inom den närmsta tiden kommer vi gå igenom förstadivisionerna i de stora ligorna i Europa.

I dag synar vi franska Ligue 1 och redovisar de viktigaste övergångarna. Men det kommer mera.

Håll utkik i Sportbladet framöver!

1. Lyon

In: Abidal (b, Lille), Frau (a, Sochaux)

Ut: Carrière, Deflandre, Dhorasoo, Müller.

Kommentar: Synd att säga att Lyon rustar inför Champions League. Tvärtom tappar man både talang och kraft på mitten när Carrière och Dhorasoo flyttar. Lyon får visserligen behålla brassen Juninho, men det ser lite tunt ut. Köpet av Pierre-Alain Frau är intressant. Han har varit en pålitlig målskytt i Sochaux de senaste säsongerna – 17 kassar förra säsongen.

2. Paris SG

In: Pichot (b, Lille), Rothen (mf, Monaco), Armand (b, Nantes), Yepes (b, Nantes).

Ut: Dehu, Heinze.

Kommentar: Tvåa i ligan och cupsegrare – i år ska PSG gå hela vägen. Argentinske landslagsbacken Heinzes flytt till Manchester United är naturligtvis ett avbräck, men det kompenseras mer än väl av inköpen av Yepes, Armand och Pichot. Jerome Rothens flytt från Monaco är den stora transfern på hemmaplan den här sommaren, då kan fansen tåla att Dehu försvinner. Framåt har inte mycket hänt, men med Pedro Pauleta i spetsen har PSG det väl försett där sedan tidigare.

3. Monaco

In: Audard (mv, Lorient), Chevanton (a, Lecce), Maicon (b, Cruzeiro), Modesto (b, Cagliari), Perez (mf, Penarol), Kallon (a, Inter).

Ut: Giuly, Prso, Rothen, Morientes (åter efter lån).

Kommentar: Nu får Monaco uppleva medaljens baksida. Framgångarna i Champions League gör att lagets förgrundsfigurer försvinner. Den lille målfarlige Giuly, store starka Prso, inläggsexperten Rothen och skyttekungen Morientes är alla svåra att ersätta. I frontlinjen ser det dock inte så illa ut. Uruguays Javier Chevanton var en av de mest sevärda – och målfarliga – spelarna i serie A förra säsongen. Mohammed Kallon är också en anfallare av hög kvalitet – såvida han inte tappat under sin avstängning.

4. Auxerre

In: Bolf (b, Banik Ostrava, Tjeckien), Benoit Cheyrou (mf, Lille), Pieroni (a, Mouscron).

Ut: Djibril Cissé, Boumsong, Kapo, Mexes.

Kommentar: Plantskolan Auxerre har åkt på några blytunga tapp under sommaren. Boumsong, 24, och Mexes, 22, kan mycket väl vara nästa innerbackspar i franska landslaget. Djibril Cissé hade varit given i EM-truppen om han inte haft en avstängning att avtjäna. Luigi Pieroni kan vara en intressant värvning. Den storväxte 23-åringen gjorde förra säsongen 28 mål på 30 matcher för Mouscron.

5. Sochaux

In: Potillon (b, Real Sociedad).

Ut: Frau, Pedretti, Pagis.

Kommentar: Sochaux var överraskande femma i våras, det blir svårt att upprepa den placeringen. Anfallaren Pierre-Alain Frau gjorde 17 mål förra säsongen och Benoit Pedretti är en lovande och duktig mittfältare. Mot detta ställs införskaffandet av Potillon, som nött bänk i Real Sociedad. Undre halvan om inget händer före premiären?

6. Nantes

In: Bagayoko (a, Ajaccio), Caceres (b, Olimpia, Paraguay), Viveros (mf, Boavista).

Ut: Gillet, Armand, Moldovan, Vahirua, Yepes.

Kommentar: Tre tunga tapp i backlinjen (Gillet, Armand och Yepes) gör att Nantes kanske måste skaffa ytterligare en back förutom paraguayanske landslagsmannen Caceres. Gör man det kan säsongen bli bra. Viveros är colombiansk landslagsman och väl kartlagd eftersom han spelat några år i Europa.

7. Marseille

In: Bamogo (a, Montpellier), Bruno Cheyrou (mf, Liverpool, lån), Dehu (mf, Paris SG), Leo (b, Flamengo), Pedretti (mf, Sochaux).

Ut: Drogba, Runje, Vachousek (utlånad), van Buyten (var utlånad halva säsongen till Manchester C).

Kommentar: Marseille såg ut att få ihop ett riktigt starkt lag – då kom Roman Abramovitj och öppnade sin stinna plånbok och tog med sig Didier Drogba till London. Annars såg allt så bra ut i Marseille. Cheyrou, Dehu och Pedretti borgar för ett riktigt bra mittfältsspel på Stade Velodrome i vinter. Och Habib Bamogo är en jättetalang. U21-landslagsmannen svarade för 16 mål för jumbon Montpellier. Men ersätta Drogba – nej, det är att ha för stora krav.

8. Lens

In: Carrière (mf, Lyon), Cousin (a, Le Mans), Gillet (b, Nantes), Leroy (mf, Guingamp).

Ut: Moreira, Sikora, Song.

Kommentar: Fransk fotboll har alltid sina missförstådda genier. Vi minns Cantona och Ginola – Eric Carrière spelar i samma liga. Trots att han kan göra i princip vad som helst med en boll har det blivit begränsad speltid de senaste åren i Lyon. Nu drar han vidare och kanske kan karriären ta ny fart? Leroy är också en duglig mittfältare och Cousin från Gabon gjorde tolv mål i nedflyttade Le Mans.

9. Rennes

In: Isaksson (mv, Djurgården), Adailton (b, Vitoria, Brasilien).

Ut: Vairelles, Arribagé, Cech, Piquionne (utlånad).

Kommentar: Överraskande stark säsong ifjol av Rennes och det finns inget som talar emot ett minst lika lyckat resultat i år. Tjeckiske landslagsmålvakten Peter Cech flyttar visserligen till Chelsea, men Andreas Isaksson är nog en minst lika bra burväktare. Arribagé är en rutinerad försvarare, men med unge Adailton har kanske Rennes bytt upp sig, sett på lite sikt i alla fall.

10. Lille

In: Acimovic (mf, Tottenham), Sylva (mv, Monaco).

Ut: Benoit Cheyrou, Abidal, Delpierre, Pichot, Wimbee.

Kommentar: Lille har hamnat på klart minus i sommar. Släpper rutinerade målvakten Wimbee och ersätter honom med Toni Sylva, som suttit på bänken i Monaco. Acimovic gjorde väl inget större intryck i Premier League och lär näppeligen väga upp de spelare som lämnat. Tre fjärdedelar av fyrbacklinjen försvinner med trion Abidal, Delpierre och Pichot.

11. Nice

In: Vahirua (a, Nantes), Linz (a, Admira Wacker), Roudet (mf, Chateauroux).

Ut: Laslandes, Roy, Simone.

Kommentar: Veteranen Eric Roy och Marco Simone spelade inte mycket i fjol och Marama Vahirua ersätter Laslandes mer än väl, så Nice hamnar på ett litet plus i sommar. Roland Linz gjorde en del mål i österrikiska ligan förra säsongen och unge mittfältaren Sebastien Roudet var en av spelarna bakom att LIGUE 2-laget Chateauroux gick till cupfinal (0–1 mot PSG).

12. Bordeaux

In: Cohadé (mf, Nimes), Faubert (b, Cannes), Laslandes (a, Nice).

Ut: Deivid, Pochettino.

Kommentar: Bordeaux hade en usel säsong och det är inte så mycket som tyder på att det blir bättre i år. Lilian Laslandes har hunnit bli 32 år och gör inte så många mål som förr och Cohadé och Faubert är två talanger som nog får stå på tillväxt. Deivid köpes in som ersättare förra säsongen för Pauleta, men gjorde väl bara sådär ifrån sig och är nu utlånad till Santos – där det går bättre.

13. Strasbourg

In: Pagis (a, Sochaux), Boka (b, Beveren, lån), Hagui (b, Sahel, Tunisien).

Ut: Dorsin, Ehret.

Kommentar: Två bröder Farnerud i Strasbourg också denna säsong. Nu finns det förutsättningar för att de ska kunna titta uppåt i tabellen, i stället för att ängsligt snegla nedåt. I tunisiern Kerim Hagui kan Strasbourg ha gjort ett riktigt kap. Hagui var en av de mest framträdande spelarna när Tunisien sensationellt vann afrikanska mästerskapen i vintras.

14. Metz

In: Wimbee (mv, Lille), Avezac (mf, Toulouse), Tum (a, Basel).

Ut: Butelle, Thiaw.

Kommentar: Sommarstiltje i Metz. Wimbee ska ersätta Butelle i mål – i övrigt har det mest städats i truppen och fyllts på med ungdomar från lägre serier.

15. Ajaccio

In: Andre Luiz (mf, Fluminense), Edson Marcelo (a, San Luis, Mexiko), Gaspar (b, Gil Vicente), Lucas Pereira (a, Portugesa, Brasilien), Marcelinho (a, Vasco da Gama), Negri (mv, Ponte Preta, Brasilien).

Ut: Bagayoko, Dioméde, Gregoire, Regragui.

Kommentar: Sambatakter är vad som gäller på Korsika i år. Inte mindre än sex nya brassar finns i Ajaccio. Ingen i sextetten är några stora namn, men Andre Luiz har spelat i Europa tidigare med hyfsat resultat.

16. Toulouse

In: Moreira (a, Lens), Arribagé (b, Rennes), Dalmat (mf, Inter, lån), Douchez (mv, Chateauroux), Suarez (a, Amiens).

Ut: Avezac, Fauré (utlånad).

Kommentar: Toulouse brukar vara ett jojo-lag. Nu lyckades man hålla sig kvar och något som kan liknas en satsning görs nere i industrifästet i söder. Stephane Dalmat lånas in efter att ha nött bänk i Inter och hamnat snett i Tottenham.

17. Bastia

In: André (a, Guingamp), Sidibé (mf, Chateauroux), Vairelles (a, Rennes).

Ut: Cauet, Gourvennec, Maurice, Mendy.

Kommentar: Klarade sig kvar med nöd och näppe och det blir inte mycket lättare i år. Pierre-Yves André och Tony Vareilles är två hyfsade anfallsnamn, men det var rätt länge sedan de producerade något nämnvärt. Nej, då är nog Sidibé (landslagsman för Mali) en bättre ”värvning”. Han har varit utlånad.

NY. St Etienne

In: Camara (b, Leeds), Piquionne (b, Rennes, lån), Zokora (b, Genk).

Ut: Morestin.

Kommentar: Tränaren Elie Baup signalerar hur det gamla storlaget St Etienne ska hålla sig kvar när man nu återkommer i högsta serien. Tre billiga, rutinerade försvarare är det enda av värde som tillförts laget som vann Ligue 2.

NY. Caen

In: Danjou (b, Troyes), Dufer (mf, Charleroi), Dugardein (mf, Mouscron), Faye (b, Gent).

Ut: Dumas.

Kommentar: Försvarsveteranen Dumas slutar med ålderns rätt, men Caen verkar ha förstärkt på ett vettigt sätt med hänsyn till kassan. Danjou har rutin från flera års spel i högsta divisionen och har också gjort ett gästspel i Spanien.

NY. Istres

In: Maurice (a, Bastia), Forschelet (b, Neuchatel), Montano (a, Millionarios, Colombia), N’Diaye (a, Sedan), Riou (mv, Montpellier).

Ut: Gravelaine, Maurel.

Kommentar: Debutanten i högsta divisionen har rustat väl. Maurice, N’Diaye och Riou har alla väl dokumenterad kompetens på den här nivån. Forschelet är en mittback från Tahiti (!) som tidigt väckte storklubbarnas intresse. Victor Montano kan bli russinet i kakan. Montano är en 20-årig colombiansk anfallare som rankas högt i hemlandet.

OBS! Sportbladet har gjort ett urval av bland de övergångar som skett.

Björn Byström