Hammarbys svar: Hit kan ni flytta studion

C More har själva valt en studioplats som inte går att skydda från påträngande åskådare.

Det säger Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer, som menar att de måste flytta för att komma undan vissa närmanden.

– Fick jag bestämma skulle jag sätta dem i bunker, men det är inget alternativ på grund av kommersiella intressen, säger han.

En bengal kastades. En fotograf fick en stol i huvudet. Och runt C Mores tv-studio var stämningen hätsk och hotfull.

De stökiga händelserna under Hammarby–Djurgården i söndags ledde till att kanalens sportchef Erik Westberg fattade beslutet att stoppa studiosändningar från Tele 2 Arena tills vidare. Hans personal känner sig helt enkelt inte trygg.

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer blev förvånad över att läsa om saken i ett pressmeddelande.

”Inte den rätta vägen”

– Vi går igenom alla säkerhetsåtgärder innan produktionen startar och klubbarna ska återkoppla till oss efter, om de har något att tillföra debatten. I går fick vi ingen återkoppling, så då här är en nyhet för mig, säger Rickmer.

Hur ser du på att C More fattar ett så drastiskt beslut utan att prata med dig?

– Jag tycker inte att det är den rätta vägen, men å andra sidan är jag inte förvånad. Det är så här det fungerar. Det är inte aktuellt att prata om utrymningsvägar förrän det börjar brinna. Samma sak här. Men jag lägger ingen vikt vid det – för det är inte okej någonstans att någon kommer i kläm.

I sakfrågorna har Rickmer mycket att säga. För det första medför tv-studions placering en viss risk att åskådare spiller dricka på tv-experterna eller skriker ord som hörs i sändning, oavsett hur många servicevärdar som tas in. För det andra har C More erbjudits en tryggare plats på arenan – längst ner på övre etaget, strax över pressläktaren på långsidan – men tackat nej. För det tredje tar han mycket allvarligt på arbetsmiljöproblemen som Erik Westberg uttrycker.

I morgon, tisdag, ska de två pratas vid.

”Det handlar om flöden”

– När jag läser det här får jag bilden att det är en otrygg arbetsmiljö. Då ska vi vidta åtgärder. Det är inget att diskutera. Man ska aldrig negligera arbetsmiljöfrågor, säger Rickmer.

Vilka åtgärder ska ni göra för att få tillbaka dem?

– Det får vi titta på. Får jag bestämma så tar jag inte hänsyn till kommersiella intressen eller tv-produktionen och lägger dem någon annanstans, men då får jag x antal samtal om att jag tappat förståndet. Så det gäller att hitta balansen.

Varför går det inte bara att skydda den nuvarande platsen?

– Det handlar om flöden. Den ligger på en handikappsplattform precis där publiken rör sig. När vi fyller läktarna blir det logistikproblem. Folk måste kunna gå på toaletten.

Så den går inte att säkra?

– Nej. Och det är säkerhetsmässigt ingen bra placering, oavsett okvädningsorden, men att få människor att flytta från något jäkligt bra för tv-produktionen till något mindre bra är svårt.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.