Svensson om återkomsten i Elfsborg: ”Risk att domarna kommer höra mig”

avMichael Wagner

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Anders Svensson, 42, lockades tillbaka till ett krisande Elfsborg formellt som individuell utvecklingstränare.

Men mest har han synts – och hörts – efter att ha skällt ut både domaren Mohammed Al-Hakim och motståndartränaren Poya Asbaghi.

– Det är lite som i hockey, man behöver någon som ryter i från, tar en utvisning och smäller på, för att få in lite energi, säger han.

Västderbyt mellan IFK Göteborg och Elfsborg i måndags (2-2) blev ett hett allsvenskt möte.

Det var mycket känslor sedan IFK Göteborg kvitterat på en feldömd straff.

En av de mest upprörda var Sveriges meste landslagsman och Elfsborgsikonen Anders Svensson, som nyligen förstärkte Boråslaget ledarstab.

Al-Hakim bland de bästa

Svensson var upprörd både på Blåvittränaren Poya Asbaghi och domaren Mohammed Al-Hakim.

– Al-Hakim och jag har pratat med varandra efteråt. Jag tycker att han är en av Sveriges bästa domare och en bra människa. Jag var arg då, men jag har respekt för att han erkänner sitt misstag. 

– Han gjorde fel, men domarnas misstag är färre än spelarnas. De är inte mer än människor, säger Svensson.

Många Elfsborgssupportrar tyckte att det var bra att du klev fram och markerade.

– Det är lite därför jag är med där nu. Jag är hetlevrad och vi har kanske saknat lite mer känsla och passion. Nu slåss Elfsborg för sitt allsvenska liv. Jag försöker bara ge energi till killarna och bidra med min erfarenhet till spelarna och övriga ledare.

– Jag är mig själv och det var en frustrerande match. Det har varit lite uppförsbacke med tuffa straffar mot oss mot både Djurgården och IFK Göteborg när vi har börjat prestera lite bättre.

Domarna kommer märka att Anders Svensson är tillbaka i allsvenskan?

– Det finns risk att domarna kommer höra mig… Det är sådan jag är. 

– Men jag hoppas att de har samma respekt för mig som jag har för domarna.

– Det är vanligt att man letar fel hos andra än hos sig själv. Vi kan prata om att det var en hårfin offside vid Blåvitts 1-2-mål och 2-2 var en feldömd straff, men också säga att vårt försvarsspel inte var tillräckligt bra.

Mentor för de yngre

Det var i mitten av juli som Svensson lockades tillbaka till klubben där han avslutade spelarkarriären på elitnivå i oktober 2015.

– Från början skulle jag vara med på en träning i veckan och ha hand om spelarnas individuella utveckling, att vara en mentor speciellt för de yngre spelarna. Men efter en del omorganiseringar i staben kring A-laget frågade Jimmy (Thelin) mig om jag kunde vara med kring matcherna säsongen ut.

– Det blev lite snabba beslut, men nu är jag med på matcherna och jag försöker hinna med några träningar också, säger Svensson vars Elfsborg möter Örebro på Borås Arena under lördagen.

Problemet är tid för 42-åringen. Förutom familjelivet med hustrun hustrun Emma och barnen Edvin, 8, och Juni, 4, där Svensson lovat ta större ansvar efter den aktiva karriären så kommenterar han matcher i TV för Discovery, håller på att starta upp ett stort fotbollscenter söder om Göteborg och är spelande tränare för Öjersjö IF i division fem.

– Det är lite körigt just nu, säger han några timmar efter att han landat i Sverige efter att ha kommenterat Genk-Malmö FF i Europa League under torsdagskvällen.

Anders Svensson har engagerat sig hårt i en fotbollsträningsmetodik som tagits fram av USA-baserade företaget Toca.

– Jag är delägare i Toca Sverige AB och vi har rättigheterna i Norden. Nästa helg öppnar vi vårt första träningscenter i Europa, i Kungsbacka.

Osäker på TV-framtiden

– Jag har satsat en hel del pengar i det, men framför allt engagemang och tid. Jag hoppas det blir min huvudsyssla framöver. Jag tror starkt på idén att ge möjlighet till barn och ungdomar att vara mer aktiva, oavsett om man vill träna själv, ett par stycken eller ett helt lag.

Hur får du ihop det tidsmässigt med dina olika engagemang?

– Ja, du, det är ju det som är lite snårigt just nu… Vi får se hur jag lyckas lösa det framöver.

Hur långt är avtalet med Discovery?

– Jag har bara ett muntligt avtal, jag vet inte vad som händer framöver. Vi tappade rättigheterna till landslagsfotbollen men har Europa League, FA-cupen, ligacupen och allsvenskan från 2020. 

Jag funderar på om det är det jag vill jobba med. Jag vill vara bra på det jag håller på med. 

– Kommenterandet är lärorikt, kul och jag är omgiven av många duktiga människor, men jag är fortfarande osäker på om det är något långsiktigt för mig.

Som spelare på fritidsnivå var Svensson med och tog Öjersjö IF (20 kilometer öster om Göteborg) från sexan till division fem. Men där är det nu tuffare för tabelljumbon, som emellanåt fått klara sig utan sin stjärnspelare.

Het i allsvenskan och femman

– Det har blivit lite sämre med matcher för mig senaste veckorna. Jag hinner inte och jag har haft lite problem med ryggen också, säger Anders Svensson. Vi har några matcher kommande veckan, jag hoppas jag kan vara med då.

Senaste matchen Svensson spelade med Öjersjö var i 0-5-förlusten mot Älvängen 1 september.

Du blev varnad i 45:e minuten. Vad hände?

En kort tystnad och en suck hörs från Svensson.

– Vi hade 0-0 och det var precis före paus. Älvängen fick en felaktig frispark precis utanför straffområdet. Det var en lika stor filmning som när Affane fixade straffen för Blåvitt. Älvängen gjorde 1-0 på frisparken, jag blev arg och, ja, jag skällde på domaren. Det var ingen skräll att jag skulle dra på mig en varning där, säger Anders Svensson.