Fotboll

Japan och Iran klart för fotbolls-VM

FOTBOLL

Första nationerna att kvalificera sig

Japan kvalificerade sig som första nation till fotbolls-VM i Tyskland nästa sommar. Det krävdes en poäng i matchen mot Nordkorea på onsdagen, men Japan tog alla tre efter seger med 2–0 (0–0).

Nordkorea var hemmalag men tvingades spela på neutral plan i Bangkok på grund av läktarbråk i VM-kvalmatchen i Pyongyang mot Iran i mars.

Anfallaren Atsushi Yanagisawa gav Japan ledningen i den 63:e minuten när han slog in bollen i en tilltrasslad situation i Nordkoreas straffområde. Japan hade sedan koll på matchen och i slutet avgjorde inhopparen Masashi Oguro när han snyggt gjorde bort målvakten och satte bollen i öppet mål.

Nordkoreanerna var griniga i slutet och på tilläggstid blev Kim Yong-su utvisad sedan han fått sitt andra gula kort.

Det är andra gången som Japan kvalar in till VM, första gången var 1998 och 2002 var man direktkvalificerad till slutspel som värdland.

Iran blev andra nation att kvalificera sig till VM, efter att ha besegrat Bahrain med 1–0 på hemmaplan på onsdagskvällen. Segern innebär att Iran leder gruppen på 13 poäng, en före Japan, och med en omgång kvar att spela kan varken Bahrain eller Nordkorea gå om. Det är tredje gången Iran kvalar in till VM.

Japan och Iran ställs mot varann i den sista VM-kvalmatchen i augusti. Då lär de båda avstängda Italien-proffsen Hidetoshi Nakata (Fiorentina) och Shunsuke Nakamura (Reggina) vara med i det japanska laget igen.

Tyskland är klart för VM 2006 i egenskap av värdnation.

Sportbladet - TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!