Allsvenskan i fotboll

Ingen blunder av Dif

FOTBOLL

Sportbladets Robert Laul: Men utan superdansken blir det inget guld

Stjärnorna lämnar allsvenskan.

Först Markus Rosenberg, nu Sören Larsen. Denna gång till reapriset 10 miljoner kronor.

Ändå är det svårt att tycka att Djurgården gjort en blunder.

Rosenberg till Ajax för 42 miljoner - Larsen till Schalke 04 för 10 miljoner.

Båda är anfallare i samma ålder (23 år) som vräkt/vräker in mål i allsvenskan och börjat etablera sig i landslaget.

Ändå skiljer 32 miljoner när de nu säljs till en holländsk respektive tysk toppklubb.

Många skrattar säkert åt Djurgården som inte får mer för sin stjärna. Men ni som skrattar känner inte till bakgrunden.

Sören Larsen var fjärdeforward i Bröndby, ratad av Michael Laudrup, när Djurgården gav honom chansen förra sommaren.

Men en magskada gjorde att det inte blev något spel alls i fjol. Först efter en operation i december kunde Larsen träna fotboll igen.

Som en fantasisumma

Det gick ändå trögt. Under klubbens Sydafrikaläger i våras var dansken knäckt. Den långa skadeperioden hade tagit hårt. Han tvivlade om han nånsin skulle hitta formen igen. Men tränare Kjell Jonevret och Dif:s klubbledning trodde på sin dansk och sakta men säkert började Larsen hitta känslan igen.

I samtal med klubbdirektören Bosse Andersson kom man överens om att Sören som minst skulle spela kvar i Djurgården säsongen ut. Fast kom det ett bud på 1 miljon euro eller mer skulle Larsen ha rätt att flytta. Att Andersson köpte dealen berodde förmodligen på att tio miljoner kronor för den skadebenägne anfallaren vid den tidpunkten kändes som rena fantasisumman.

Men sedan började Larsen ösa in mål i allsvenskan, han gjorde två mål i en landskamp mot Albanien och samtidigt såldes Markus Rosenberg till Ajax för 42 miljoner kronor - en summa som överraskade många.

I det här läget var någon (agenten?) snabb att läcka "10-miljonersklausulen" till Schalke 04 och några dagar senare kom budet. Där stod Djurgården med byxorna nere.

Men jag tycker inte att klubbledningen har något att skämmas över. Om Sören Larsen väljer att flytta till Tyskland redan i juli - och inte i november efter allsvenskan - då har han och hans agent agerat ytterst tveksamt. Djurgården är naturligtvis ändå förloraren i sammanhanget. Pengar har klubben gott om, bra anfallare är svåra att hitta. Utan superdansken blir det tufft att lura Malmö på guldet. Larsen är ett betydligt tyngre avbräck för Djurgården än vad Rosenberg är för Malmö. Inte bara i kilo vägt"

Förlorare är också allsvenskan som blir av med ännu en stjärna. Jag skrev nyligen om faran att ligga i topp i början av serien och sedan tappa sina stjärnor när transferfönstret öppnar.

Bättre att ligga lågt i april-maj-juni, värva ordentligt i juli och komma starkt i augusti-september-oktober.

Jag tänker fortfarande inte på Gefle utan Elfsborg.

Robert Laul

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll