Italien klarade första hindret

FOTBOLL

Pirlo och Iaquinta målskyttar

Ghana chockade Italien i 40 minuter och ställde till stora besvär för Nesta och Cannavaro.

Då pangade Andrea Pirlo in en korthörna i den 40:e minuten efter pass från Francesco Totti som efter skada åter finns med i laget.

Vincenzo Iaquinta fastställde sedan slutresultatet till 2-0.

– Ur psykologisk synpunkt så är den första matchen alltid svår att vinna och jag tycker grabbarna gjorde ett bra jobb som fixade det, sade Italiens förbundskapten Marcello Lippi enligt TT.

Utöver målet kom första halvlekens bästa chans i den 27:e minuten men den såg knappast ut som en chans. Skyttekungen Luca Toni löpte på en boll som såg ut som den var för lång. Men Fiorentinas ”Tonigol” pangade på halvvolley bollen i ribba och ner strax utanför mållinjen. Mycket nära.

Men Ghana har definitivt inte bara fått inrikta sig på försvarsspel och oroat Italien med sitt kvicka anfallsspel. Asamoah hade ett skott strax utanför Buffons stolpe och Pappoe fick ett gyllene läge men skotte for över.

Iaquinta avgjorde

Efter paus kontrollerade Italien på sedvanligt sätt med en ramstark defensiv som endast släppte till ett par tveksamma straffsituationer. Framåt irriterade Luca Toni och sedan inhoppande Vincenzo Iauquinta och det var den senare som satte 2-0 i den 83:e minuten.

Rutinerade Samuel Koffour från Roma slog en inte fullt lika rutinerad bakåtpass som Iaquinta snappade upp och sedan rundade duktige målvakten Kingston för att fastställa slutresultatet.

Italien imponerade med en säker defensiv men kan bättre framåt. Francesco Totti spelade 56 minuter efter sin skadefyllda vår och var bra.

Daniel Lagerqvist