Ändringen tyder på att Lagerbäck vill spela 0-0

FOTBOLL

KÖLN

En bra härförare måste kunna grunderna i krigföring.

Därför tätar Lasse Lagerbäck till högerförsvaret med Mattias Jonson, vars främsta uppgift mot England blir att stötta Niclas Alexandersson i dennes kamp att trötta ut överstegsfinternas europamästare Joe Cole.

Man kan förmoda, att listige Svennis tänkt sig sätta in ett angrepp just på den svenska högerflanken. Alltså måste denna förstärkas.

Mattias Jonson in, "Chippen" Wilhelmsson ut. En av två ändringar i kvällens startelva.

Jag som trodde, att Mattias Jonson gjort sitt i detta VM efter sin gigantiska felpassning i 82:a minuten mot Trinidad och Tobago.

Du kanske minns: Mattias och Kim Källström hade varit på plan i tre minuter när Kim med ett magnifikt 40-meterspass når Mattias på högerkanten och denne så rätt går ned till kortlinjen och sedan bara har att sätta bollen på Marcus Allbäcks fötter framför mål.

Naturligtvis missar han. Missar grovt och chansen rinner ut i tomma intet; 0-0.

Att Mattias Jonson nu i sin 56:e landskamp får vara med från start beror inte på att "Chippen" senast gjorde ett dåligt jobb defensivt. Nu mot England kommer det att bli ännu mer åka av på den kanten.

Vill behålla en poäng

Och det är ju väl känt att ingen svensk spelare springer så mycket, så snabbt, så framåtlutad och med sån hög armföring som lilla Kumlas mest kända exportartikel efter Kumla-korven, de gamla skorna och psalmen "Jag har hört om en stad ovan molnen", skriven av kantorn Lydia Lithell, gift förresten med Daniel Lithell, korvfabrikören.

Dagens lagändring tyder på att Lagerbäck är ute efter att behålla den poäng man har från början. Att spela 0-0. Ett resultat som skulle säkra avancemang till åttondelsfinalen och göra siffrorna i Kaiserslautern helt ointressanta.

Det är i så fall också en ändring i Lagerbäcks filosofi, ty även om hans meritlista är fylld av kryssmatcher, så har han ändå alltid sagt, att han går för vinst.

Mitt förstatips blir också 0-0. Gardera med 0-2.

Kim Källström får förtroendet att börja än en gång. Allt annat hade varit att bädda för kaos... och Marcus Allbäck blir som väntat Zlatans ersättare som Henke-kompis längst fram.

Jag möter hellre Ecuador

Matchen går på RheinEnergieStadion, f d Müngersdorfer Stadion, 1. FC Kölns hemmaarena, en klubb som 1962 vann första upplagan av Bundesliga, som upprepade vinsten 1964 och 1978 men som i år åkte ur högsta serien.

En av mina favoriter, eleganten med nr 10 i det tyska guldlaget från 1974, Wolfgang Overath är numera klubbens president och här har också Hans Schäfer, Pierre Littbarski, Klaus Allofs och Jürgen Kohler spelat.

Förutom tre svenskar: Roger Magnusson (utlånad från Juventus 1966-67), Benny Wendt (1975-76) och Christer Fürsth på 90-talet.

Några blågula idrottsframgångar i Köln kan jag däremot inte minnas.

Till sist då frågan "Tyskland eller Ecuador...?"

Ja, jag möter då hellre Ecuador än Tyskland. Som hemmanation kommer Tyskland att få till och med större stöd än Sverige hade senast.

Men inte bara det: under Jürgen Klinsmann har tyskarna varit i det närmaste oslagbara på hemmaplan.

Av 16 hemmamatcher har man vunnit elva mot Kamerun, Australien, Tunisen, Mexiko, Sydafrika, Kina, USA, Luxemburg, Colombia samt nu i VM Costa Rica och Polen. Spelat fyra oavgjorda mot Brasilien, Argentina, Ryssland och Argentina igen. Bara förlorat en mot Brasilien, 2-3, förra året. Borta bra, hemma bäst...

Lasse Sandlin