Göteborgs jakt på guld går vidare

FOTBOLL

Hämtade upp 2-0-underläge mot Assyriska

IFK Göteborgs dröm om att vinna allsvenskan lever vidare.

Tacka Stefan Selakovic för det - Blåvitts räddande ängel.

- Det var domaren som avgjorde. Göteborg hade kunnat vinna den här matchen utan hans hjälp, sade Assyriskas tränare José Morais efter rysaren på Bårsta.

I förväg taldes det om en högriskmatch som inte borde spelas på Bårsta IP i Södertälje. Och visst blev det en högriskmatch, inte bara sett till oroligheter på läktaren och inkastade föremål. Mot mardrömsmotståndaren Assyriska saknade Blåvitt både bolltempo och offensiv fantasi - i 60 minuter.

När matchen var färdigspelad hade Göteborg vunnit med 3-2 och intensifierat jakten på SM-guldet. Tack vare Stefan Selakovic och återigen en rad tveksamma domslut.

Missnöjd Morais

- Domaren var inte rättvis. Mina spelare blev osäkra och visste inte hur de skulle bedöma situationerna, sade José Morais som precis som många spelare var mycket missnöjd med Daniel Stålhammar från Landskrona.

1-0 kom efter 31 minuter. Kabba Samura slog ett inlägg från vänsterkanten som Ivan Isakovic lyckades peta förbi Bengt Andersson. Tio minuter in i den andra halvleken gjorde hemmalaget sitt andra mål när Stefan Batan - för dagen anfallare - kyligt sköt bollen över Andersson.

Assyriska som hade 0-19 i målskillnad på de fem senaste matcherna hade helt plötsligt gjort två mål.

Men ett groggy IFK var inte helt uträknat.

Martin Ulander fick fram bollen till Stefan Selakovic som reducerade med högern bara tre minuter efter 2-0. Målet blev en injektion i Blåvitt som i paus ersatt en skadad George Mourad mot Marcus Berg.

Omstridd offside

Men direkt efter reduceringen såg matchen ut att avgöras när Kabba Samura styrde en retur förbi Bengt Andersson. Assisterande domaren valde att flagga för offside, något som väckte irritation i hemmalaget.

- Jag förstår inte att de blev upprörda. Offsiden var solklar. Det är bara att fråga "Ölme" det var han som ställde Kabba, sade Bengt Andersson.

Efter det tveksamma domslutet vände Blåvitt matchen.

I den 77:e minuten kom kvitteringen. Marcus Berg försökte med ett genombrott men föll i straffområdet. På den efterföljande straffen var Magnus "Ölme" Johansson skoningslös när han drog in kvitteringen. Förlösande 2-3 sköt Selakovic dit mellan benen på Erland Hellström med tre minuter kvar. I situationen som föregick målet stoppades en hemmaförsvarare genom en solklar tröjryckning. Stålhammar lät spelet fortsätta.

Luktar guld

- Jag hann egentligen inte uppfatta vad som hände. Helt plötsligt fick jag bollen, någon drog i mig men jag fick iväg skottet, sade Stefan Selakovic, som tillfälligt slog undan kniven från IFK-strupen.

- Vilken match det blev. Väldigt roligt att få vända och avgöra en sån här svår bortamatch. När Assyriska gjorde 2-0 tänkte jag att det som inte får hända håller på att hända, sen lossnade det, fortsatte den räddande ängeln som tycker att det nu luktar guld om Blåvitt.

- Ja, det tycker jag. Sett över hela säsongen så är vi det bästa laget. Men Djurgården har bättre utgångsläge och fördel. Inget snack om den saken.

Johan Arvidsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM