Svennis fixade beställningsjobbet

FOTBOLL

1–0 mot Österrike i krampaktigt drama

Sven-Göran Eriksson kan andas ut.

England vann en krampaktig match på Old Trafford med 1–0 – och senare på kvällen blev nationen VM-klart.

Tacktalet i natt gick till Frank Lampard och Holland.

– Vi spelade väldigt bra i första halvlek, men led av att vi bara hade tio man, säger Svennis.

Foto: Räddaren. Frank Lampard sköt 1–0 på straff i den 25:e minuten, ett mål som räddade tre poäng mot Österrike på Old Trafford.

Efter en mardrömsvecka med sylvass kritik i engelsk media, dödshot och ett vandaliserat hem vandrade ”Svennis" av Old Trafford i eftermiddags med en 1–0-seger över Österrike i grupp 6.

Frank Lampards straffmål i den 25:e minuten – efter att domaren Luís Medina Cantalejo bedömt att Michael Owen rivits ned av Paul Scharner – vann matchen åt ett pressat engelskt landslag.

0–1-fiaskot mot Nordirland hade skapat ett skarpt läge där inget annat än vinst och tre poäng räknades.

England övertygade inte alls, men England vann – och när Holland senare på lördagskvällen vann mot Tjeckien bjussades England på en direktplats till Tysklands-VM.

Det yttre trycket – och den inre viljan att vinna till varje pris – förvandlade England till ett långa stunder krampaktigt, sidledsspelande landslag.

Efter paus tvingades dessutom lagkaptenen David Beckham lämna planen – efter att inom loppet av en minut dragit på sig två gula kort och blivit utvisad.

– Jag tycker att båda korten var tuffa, kanske vi göra något åt det efter att sett händelserna på video men det var väldigt nervöst de sista 35 minuterna, kommenterade Svennis.

Med tio man på planen beordrade Svennis offensive Joe Cole av banan, i ett defensivt drag där Ledley King byttes in.

Med tio minuter kvar blev resultatsäkringsordern än mer tydlig: Michael Owen ersattes av Kieran Richardson, det spetsiga diamantmittfältet förvandlades till ett rent 4–4–1 med Richardson mer eller mindre ensam på topp.

Österrike saknade inte chanser att kvittera, Roland Linz lyftning i den 57:e minuten studsade ribba och ut.

– Jag tycker att England får skylla sig lite själva att det blev så här spännande. De blev defensiva nästan direkt i den andra halvleken. Sedan när Beckham försvann förändrades ju förutsättningarna, säger expertkommentatorn Bosse Petersson i Viasat-sändningen.

I den avslutande VM-kvalmatchen möter England Polen.

Anders Burström