Det var så oerhört enkelt att sätta Hammarby under press

FOTBOLL

KALMAR

Åh, det var så underbart att höra Anders Linderoth:

- Som tränare kunde jag inte hitta nåt lösningsmedel, sa han.

Nej, det är klart.

Det hade inte hjälpt med avfettning, blekmedel, frätande soda eller ens Ajax.

Möjligen då en brasiliansk vaxning.

Det var en smäll som studsade som en flat stensmörgås på vågorna i Kalmarsund och vidare ut över fotbolls-Sverige.

"Tråkiga Kalmar" mot det glada, obesegrade Hammarby:

4-1.

Inget snack. Rätt upp och ner, bara.

Som vanligt.

Den här gången fick Bajen till och med ett frislag och tjugo meters försprång när hemmabacken Niklas Kaldner gjorde årets mål alla kategorier - det spelar ingen roll vad som än händer framöver - efter bara sju minuter.

Ett fullständigt obegripligt självmål i oattackerat läge, en läcker vrickning med höger utsida...inte ens om Kaldner byter namn till Waldner kan han göra om det trollerinumret.

Där bröts alltså den förbannelse som säger att Hammarby inte kan göra mål på Kalmar (nja, det gjorde man ju egentligen inte heller), och därmed trodde vi att serieledarna skulle få en trevlig eftermiddag på Fredriksskans - för en gångs skull.

Men det röda spöket (3-0 och 0-0 i fjol) började omedelbart rassla med kedjorna.

Innan kvarten var gången hade Viktor Elm och Mikael Blomberg vänt till 2-1, och sen var resten - som man säger - en formsak. Ett Kalmar i en sjujävla form, ett Bajen i smulor som en torr formfranska.

Ville byta halva laget

Den härlige, befriande ärlige Anders Linderoth - han är så skön - sa efteråt nåt i stil med att "jag skulle bytt ut halva laget om jag kunnat", men framför allt sa han alltså att han "saknade lösningsmedel".

Det är rätt ovanligt att en tränare på den här nivån ställer en så självkritisk diagnos. Jag gillade att höra det.

Samtidigt var det alldeles glasklart det som hände på planen, en blind coach i division sju hade kunnat se hur Bajen käkades upp med hull och hår:

Kalmars Nanne Bergstrand formerade sitt mittfält på ett sätt som gjorde att laget ofta såg ut att vara tillbaka i antikens 4-2-4. Lagkaptenen Henrik Rydström och unge Viktor Elm tog ett defensivt mittfältsansvar mitt i banan (båda var LYSANDE) medan yttermittfältarna Lasse Johansson och Mikael Blomberg sköts fram i en nästan galen offensiv, ständigt rörliga inåt i planen och växlande positioner med anfallsbrassarna Cesar Santin och Ari. Man kan gott påstå att det handlade om fyra forwards, varav alltid nån av dem var beredd att droppa ner ett steg och hålla ett öga bakåt.

Hårt tryck

Detta skapade ett ruggigt tryck på Hammarbys defensiva mittfältare (Mikkel Jensen i första halvlek, utgick med ryggont, därefter Eric Fishbein) och hela fyrbackslinjen, ett tryck som tränare Linderoth aldrig kunde göra nånting åt.

Följdverkningarna:

En Petter Andersson som inte hade en vettig chans att komma åt bollen och göra nåt konstruktivt. Vilket gav en till synes lat och ointresserad Jeffrey Aubynn på vänsterkanten noll att arbeta med - och en Björn Runström och en Paulinho som knappt fick röra bollen på hela matchen.

ALLT det spel som Hammarby representerar, hela spelidén, hela tanken, totalt raserad, krossad, av en motståndarcoach som hade rätt spelare för att utföra rätt uppdrag.

Jag trodde inte Kalmar skulle orka spela så otroligt fräckt hela matchen, jag misstänkte att framför allt Rydström och den sensationelle Elm skulle krokna. Men det gjorde de inte, och därmed kan man faktiskt fråga sig hur illa ställt det får vara med en serieledare i allsvenskan.

Hammarbyarna borde bli oroade

Jag menar ju inte att Linderoth sitter på José Mourinhos kortlek och kan ställa om ett spelsätt totalt mitt under en match, det råder ju viss kvalitetsskillnad på materialet, men vore jag hammarbyare skulle jag ändå oroas en smula:

Om de andra allsvenska tränarna kollar videon från Nanne Bergstrands "knäcka-Bajen-recept" måste de vara väldigt usla taktiker om de inte fattar galoppen. Så oerhört enkelt det är att sätta Bajen under sån press att hela det offensiva spelet rasar ihop fullständigt för de grönvita.

Jeffrey Aubynn sa i Sportbladet nånting om att han inte skulle betala för att se Kalmar FF spela fotboll.

Okej, det får han väl tycka om han vill.

Men hur många i Kalmar tror ni egentligen att det är som vill betala för att se Jeffrey Aubynn efter matchen i går?

Läs mer om allsvenskan:

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM