Första tanken: Han är galen Tredje tanken: Han är ett geni

FOTBOLL

Första tanken:

Jaha, då har det alltså slagit runt. Mannen blev galen i alla fall. Jobbet knäckte honom till slut.

Andra tanken:

Ge honom en Treo.

Jag menar...Theo?

Har en förbundskapten nånsin skaffat sig svårare huvudvärk?

Ni, jag, det engelska folket, pressdrevet, gästexperten Mr Bison i tv:s Fotbollskväll, alla som följer fotbollen, stod där med tappade hakor efter Sven-Göran Erikssons sensationella VM-uttagning i går.

Theo Walcott, 17 år, är med.

Trots att Svennis aldrig sett honom spela en match. Och trots att Theo bara tillhör Arsenals reservlag.

Det är den största fotbollsbomben i Englands VM-historia.

Truppen är än så länge bara preliminär, men det går ändå att fastslå ett oomkullrunkeligt faktum:

Den stolta fotbollsnationen England åker till VM med en samling anfallare som får resten av världen att skratta och slå sig för knäna.

Svennis har bara tagit ut fyra forwards – Wayne Rooney, Michael Owen, Peter Crouch och Theo Walcott – vilket i klartext betyder:

En man som ligger i syrgastält med två brutna mellanfotsben.

En man som spelat två matcher sen nyårsafton.

En man som är så smal att han ser ut att gå av på mitten vilken sekund som helst. Hade han varit kvinna hade han betraktats som sjuk.

En pojke som aldrig spelat en match i Premier League.

Åh, rule Britannia!

Tredje tanken? Genialiskt

Både första och andra tanken var alltså att Svennis blivit snurrig, att han inte längre vet vad han gör...alternativt skiter i alltihop eftersom han redan fått sparken och nu tar chansen att hämnas för alla gånger han kallats ”fege Sven”.

Men tredje tanken?

Den kom smygande sent i går kväll när jag suttit och glott på den där VM-truppen och försökt klura ut hur Svennis resonerat.

Det kanske inte är så jädra knäppt ändå?

Vi behöver bara ändra på siffrorna i den taktiska uppställningen så får vi ett annat utgångsläge. Om vi tänker 4-5-1 i stället för Svennis klassiska gamla 4-4-2 blir allt genast mer logiskt.

Det måste givetvis vara så att Svennis slagit in på en annan linje efter den förödande käftsmällen med Wayne Rooneys skada.

Han har insett att han troligen inte kan ställa ett dugligt anfallspar på benen – särskilt inte eftersom också Michael Owen är ett frågetecken. Han tänker alltså satsa på en ensam man där framme.

I det läget är det förståeligt att han inte tar ut utfyllnadsforwards som Jermain Defoe eller Darren Bent. Fullständigt meningslöst att ha dem med i Tyskland. Bättre då att ge en ung jättetalang chansen...så varför inte Theo Walcott? Som har potential att bli en jättesensation, även om han troligen inte får spela en sekund?

Det tankesättet framstår som mer genialiskt än galet.

Detta i sin tur betyder att Svennis kan satsa på ett femmannamittfält som sannerligen inte saknar potens när det handlar om målskytte.

Säg att han väljer Michael Carrick som defensiv mittgubbe framför backlinjen. Han kan då ha Steven Gerrard som innermittfältare till höger och Frank Lampard till vänster – två livsfarliga, skottvilliga, offensiva vapen – och David Beckham och Joe Cole på kanterna.

Det är inte dumt, verkligen inte dumt.

Han slipper då ifrån det eviga problemet med Gerrard och Lampard, nu behöver ingen underordna sig den andre. Båda får spela i positioner de gillar.

Ännu vassare skulle det vara, i min smak, om Beckham fick lämna plats för den ruggigt kvicke och formstarke Aaron Lennon på högersidan. Då skulle England bli ett snäpp bättre.

Jag fattar – allt på ett kort

Jag gillar alltså att Lennon kom med, det har han förtjänat. Men att han skulle peta Beckham är väl för mycket begärt. SÅ modig har Svennis ännu inte blivit.

Medan expertisen i England rasar väljer jag alltså att försöka begripa Svennis plan.

Jag håller inte med honom om alla namn i truppen – jag hade till exempel hellre sett Kevin Nolan än Jermaine Jenas – men i det stora hela köper jag resonemanget.

Och jag fattar att Svennis sätter allt på ett kort i sin sista turnering som engelsk manager.

Han kommer att bli i hågkommen som mannen som tog ut en helt oprövad 17-årig pojke i VM-truppen, och jag misstänker att Svennis slutbetyg kommer att grundas på hur det går för Theo Walcott i de kommande vänskapsmatcherna och i Tyskland.

Geni eller galning, nåt annat existerar inte.

Peter Wennman