Prislappen: 15 miljoner

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Så lyckades Dif med drömvärvningen av Mattias Jonson

TRIVS I HUVUDSTADEN På fredag väntas Mattias Jonson resa till Stockholm för att slutförhandla. Att det blev just Stockholm beror enligt Mattias på två saker. Dels för att han trivs där – och dels för att Djurgården är hetaste laget...
Foto: anders deros
TRIVS I HUVUDSTADEN På fredag väntas Mattias Jonson resa till Stockholm för att slutförhandla. Att det blev just Stockholm beror enligt Mattias på två saker. Dels för att han trivs där – och dels för att Djurgården är hetaste laget...

Mattias Jonson, 31, blir i dagarna klar för Djurgården i tre och ett halvt år.

Affären kostar Djurgården 15 miljoner kronor, erfar Sportbladet.

– Det är inte bara Hasse Borg som kan göra stora affärer i allsvenskan, säger Tommy Jacobson, ordförande i Djurgården Fotboll AB som finansierar rekordvärvningen.

15 miljoner kronor innebär att den svenske landslagsanfallaren blir Djurgårdens största värvning genom tiderna. Tommy Jacobson vill inte kommentera några siffror men bekräftar att värvningen är Djurgårdens största.

– Det är inte bara Hasse Borg som kan göra stora affärer i allsvenskan, säger Jacobson till Sportbladet.

70 000 i månaden

Tommy Jacobson är ordförande i riskkapitalbolaget Djurgården Fotboll AB som står för övergångssumman till Norwich på cirka 9 miljoner kronor.

Utöver de nio miljonerna handlar det enligt Sportbladets uppgifter om:

En månadslön på cirka 70 000 kronor plus bonusar i tre och ett halvt år.

En så kallad sign on-bonus på 2 miljoner.

– Det här är den bästa värvning vi kan göra just nu. Plocka hem en ordinarie landslagsman, säger Tommy Jacobsson.

Gott om pengar

Att Djurgården kan lägga så mycket pengar på Mattias Jonson beror på att både föreningen och riskkapitalbolaget gjort mycket goda resultat senaste åren. I våras hade Djurgården totalt 25 miljoner kronor i kassan. En stor del av dessa läggs nu på att värva hem Mattias Jonson vilket gläder tränaren Kjell Jonevret.

– Mattias är som klippt och skuren att spela på en kant i ett tremananfall som bygger på hårt jobb och mycket löpningar. Sedan kan han också användas som nummer nio om, jag säger om, Sören Larsen skulle försvinna, säger Jonevret.

Redan i januari gjorde Djurgården en framstöt på Mattias Jonson. Då ville Norwich inte sälja. För en månad sedan gjorde Djurgården ett nytt försök och i går kom man överens om övergångssumman.

Fortfarande återstår de sista detaljerna i förhandlingarna om Jonsons personliga kontrakt.Jonson väntas komma till Sverige på fredag för att slutförhandla tillsammans med sin agent Jonas Svensson (bror till Mathias Svensson).

Om allt går i lås kan Mattias Jonson göra sin första träning på tisdag och spela sin första match hemma mot Landskrona den 27:e juli.

Berglund till Norwich?

Djurgårdens man i förhandlingarna mot Norwich var spelaragenten Martin Dahlin. En av Dahlins spelare, Fredrik Berglund (Esbjerg), uppges nu vara aktuell som Jonsons ersättare i Norwich.

En uppgift som Martin Dahlin dock tillbakavisar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN