”Vi trodde att vi skulle få honom”

Ferguson besviken på United – diskuterade med rival

Alex Ferguson som vi blev vana att se honom – jublande i Manchester United.
Alex Ferguson som vi blev vana att se honom – jublande i Manchester United.

Sir Alex Ferguson var besviken på Manchester United och på väg att lämna – för Newcastle United.

Det avslöjar ”Magpies” tidigare ordförande Freddy Shepherd för The Chronicle.

– Vi trodde att vi skulle få honom, säger Shepherd.

Sir Alex Ferguson var Manchester United trogen från 1986 fram tills pensionen 2013 och blev under perioden den mest framgångsrike managern i fotbollshistorien. Men allt hade kunnat förändras i januari 1997.

Bröt överenskommelse

Under sommaren 1996 ”stal” Newcastle Blackburns skyttekung Alan Shearer framför näsan på Fergusons United och var säsongen efter snubblande nära att även blåsa konkurrenten på ligatiteln. ”Magpies” slutade tvåa i ligan men trots det valde managern Kevin Keegan att säga upp sig den 8 januari 1997.

Newcastle gick då bakom ryggen på United, som de hade en gentlemannamässig överenskommelse med kring utbytande av information för att inte bli utspelade mot varandra i Shearer-jakten, och kontaktade Sir Alex Ferguson.

– Vi talade med hans rådgivare, avslöjar nu Newcastles dåvarande ordförande Freddy Shepherd för The Chronicle.

Fick nys om kuppförsöket

Uniteds Martin Edwards fick dock nys om kuppförsöket och konfronterade Shepherd. Då insåg också ”Magpies” att Ferguson aldrig skulle byta klubb.

– Vi förstod ganska snabbt att det inte fanns en chans att han skulle gå till Newcastle. Han försökte bara att förbättra sin lön. Vi insåg att han bara utnyttjade oss. Vi var ambitiösa och försökte få honom – så vi gjorde i alla fall vad vi kunde, säger Shepherd.

– Vi en tidpunkt trodde jag faktiskt att vi kunde få honom eftersom han inte var nöjd med situationen i Man U. Men det var inte meningen att det skulle bli så.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN