”Kan inte fatta att det här har hänt”

FOTBOLL

Tränaren chockad när han möts av dödsbeskedet

Foto: Östers dåvarande tränare Leif Widén med brassen 2003.

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Förre Österspelaren João Rodrigo har mördats.

Hustrun Geísa Silva fick sin mans huvud hemskickat i en ryggsäck.

– Det låter bara sjukt, säger Leif Widén som tränade Rodrigo under hans tid i Öster.

Tidigt på måndagsmorgonen, brasiliansk tid, spred sig nyheten om det bestialiska dådet i Realengo, en förort i Rio de Janeiros norra distrikt. Grannar som bodde på samma gata som João Rodrigo berättar för kvällstidningen Extra att de klockan 05:30 på morgonen hörde någon som skrek: ”Herre Gud, det är ju João! Det är Joãos huvud!”.

Det var Joãos hustru, Geísa Silva. Hon hade hört ljud utanför porten, gått ut och öppnat och mötts av den fasansfulla synen.

Blev kidnappad

Enligt mordoffrets svåger Afonso Silva blev Rodrigo kidnappad under måndagskvällen, 19:45, när han stängde sin butik, Força Natural (Naturkraft), som säljer ekologiska produkter och läkemedel. Kidnapparna var beväpnade och tvingade in honom i baksätet på hans bil, en Hyundai i30, och försvann, visar kvarterets övervakningskameror. En Opel Astra följde efter bilen med en tredje beväpnad person.

– Vad vi vill veta nu är var min svågers kropp är någonstans. Vi har ingen aning om motivet till mordet. Vi vill ha rättvisa och att säkerheten i Realengo blir bättre. Regionen är mycket våldsam, säger Afonso Silva.

Enligt poliskommissarien Rafael Rangel som utreder fallet kände kidnapparna till familjens vanor och rutiner. Frun Geísa jobbar som polis, men uppger att paret inte var utsatta för hot.

João Rodrigo blev 35 år gammal.

”Kan inte fatta det...”

För tio år sedan fick han ett korttidskontrakt i Öster. Leif Widén som tränade klubben under tiden är chockad när han möts av nyheten.

– Det låter bara sjukt. Man har lärt känna en person som nu mördas på det här sättet… Jag har svårt att ta in informationen, säger Widén.

Sommaren 2003 var Öster i behov av förstärkning, och via agenten Oliver Cabrera hittade man João Rodrigo.

– Han var inte så bra tränad när han kom. Indirekt ledde det till att han fick en bristning och då fanns liksom ingen tid kvar på säsongen att bygga upp honom och få nytta av honom. Det blev ingen förlängning. Hans sejour i Öster fick ett abrupt slut kan man säga.

Vad minns du av honom?

– Att det var en fotbollskille som ville ta chansen och utvecklas. En offensiv spelare, du vet, den typiske brassen: explosiv, kvick och startsnabb i löpningarna.

Hur kom han in i laget?

– Han var ingen diva eller någon ego-spelare. Han hade passat bra in i laget om han fått vara hel. Jag kan inte fatta att det här har hänt. Det är så otroligt tragiskt, säger Widén.

João Rodrigo gjorde 33 mål under sina 103 matcher som professionell spelare, varav ett var i allsvenskan med Öster IF mot Enköping 2003.

ARTIKELN HANDLAR OM